Reintroducerea sporului de doctorat pentru bugetari se tranşează în Camera Deputaţilor

17 05. 2012
functionar_public_68494100

40 de senatori PSD au scris în octombrie 2011 un proiect de lege prin care vor reintroducă sporul de doctorat de 15% în legea salarizării unitare.
Amintim că din legea salarizării unitare, legea 284 din 2010, s-a scos sporul de doctorat. Cu toate acestea, o parte dintre bugetari, mai precis cei care au obţinut doctoratul până la sfârşitul anului 2009 au continuat să beneficieze de acest spor, graţie unei alte legi în aplicare. Astfel că legea salarizării unitare a creat, în mod paradoxal, o sciziune între bugetari, unii continuând să primescă sporul de doctorat, alţii nu. Proiectul de lege al senatorilor PSD vrea să reintroducă sporul în legea salarizării unitare, astfel încât toţi bugetarii să îl încaseze (bugetari cu titlul doctorat, desigur).

Unde se află proiectul de lege acum

Proiectul de lege a trecut de prima Cameră sesizată – Senatul, a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi urmează să primească raportul de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Proiectul mai trebuie să primească aviz de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, precum şi de la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.
Proiectul de lege a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, însă nu a primit susţinerea guvernului Boc, în exerciţiu la acea vreme.

Sporul de doctorat, oferit discriminatoriu

Legea salarizării unitare (284 din 2010) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011. Până la aplicarea acestei legi, bugetarii beneficiau de spor de doctorat de 15% din salariul de bază. În legea salarizării unitare s-a renunţat la acest spor. După 1 ianuarie 2011, o parte dintre bugetari au beneficiat de sporul de doctorat în continuare, în timp ce alţii nu.

Data la care bugetarii au obţinut titlul de doctor face diferenţa

Sintetic, bugetarii care încasează şi acum sporul de doctorat au obţinut titlul de doctor până la 31 decembrie 2009. Cei care nu îl mai încasează au obţinut doctoratul după această dată.

Salarizarea unitară şi discriminările sale

Explicaţia vine din Legea 63 din 2011, potrivit căreia bugetarii care au obţinut titlul de doctor până la 31 decembrie 2009 încasează sporul de doctorat sub forma unei compensaţii tranzitorii, care este calculată ca 15% din salariul de bază. Precizăm că legea 63 din 2011 reglementează încadrarea şi salarizarea personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ în 2011.
Pentru cei care au obţinut doctoratul începând din 1 ianuarie 2010 se aplică Legea salarizării unitare 284 din 2010, în care s-a renunţat la acest spor.

Senatorii mai vor şi spor de vechime peste 20 de ani, mai mare decât acum.

Iniţiatorii proiectului de lege mai vor şi revenirea sporului de vechime peste 20 de ani la 25%, de la 22.5% cât este acum stabilit prin legea salarizării unitare.