Relația dintre NATO și Rusia se află la cel mai coborât nivel de la sfârșitul Războiului Rece
„Rusia nu a încercat niciodată să deterioreze relaţiile cu NATO. Alianţa este total de vină pentru degradarea acestora. Nu vom ataca ţările NATO şi nici nu facem astfel de planuri agresive”, a continuat el.
Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică menţin disponibile aşa-numitele linii fierbinţi de comunicare şi oportunităţi pentru contacte de urgenţă, a mai spus diplomatul.
Maslennikov mai spune că, „în ceea ce priveşte contactele normale şi mecanismele de dialog care ar putea fi utilizate în căutarea unor modalităţi de reducere a tensiunilor, alianţa le-a respins”.
„Nu a fost alegerea noastră. În 2014, NATO a încetat unilateral să coopereze cu noi în cadrul Consiliului Rusia-NATO în domeniile militar şi civil”, a mai precizat diplomatul rus.
Relațiile dintre NATO și Moscova au atins un punct critic după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022. De atunci Kremlinul a lansat amenințare după amenințare cu privire la deschiderea ei de a folosi arme nucleare. Într-o declarație din 25 septembrie 2024, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că doctrina nucleară va fi modificată pentru ca atacul asupra Rusiei al unui stat non-nuclear cu participarea sau sprijinul unei puteri nucleare să se considere un atac comun.
NATO a etichetat Rusia drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților, în timp ce Kremlinul susține că ceea ce numește expansiunea NATO spre est este un pericol existențial.