„Dacă Chrysler va merge înainte cu oferta publică, nu există niciun dubiu că va altera relaţia cu Fiat”, a spus Elkann.
Fiat, acţionarul majoritar al Chrysler, reanalizează beneficiile şi costurile extinderii relaţiei cu producătorul auto american, care vrea să vândă acţiuni la bursă.
Directorul general al ambelor companii, Sergio Marchionne, urmăreşte procesul ofertei publice, în condiţiile în care eforturile sale de fuzionare a Fiat cu Chrysler sunt blocate de o dispută referitoare la evaluarea producătorul auto american.
Fondul de sănătate al sindicatului United Auto Workers (UAW) deţine o participaţie de 41,5% la Chrysler, restul acţiunilor fiind în proprietatea Fiat.
Marchionne oferă cu cel puţin 1 miliard de dolari mai puţin decât cere fondul pentru participaţia minoritară şi mizează pe reticenţa investitorilor de a plăti mai mult, pentru ca oferta publică să eşueze.
Fondul de sănătate a obţinut participaţia în cadrul salvării Chrysler de la faliment de către guvernul SUA, în 2009. Fiat deţine dreptul de a cumpăra această participaţie la preţul de circa 6 miliarde de dolari, dar Marchionne vrea să plătească mult mai puţin.
Marchionne a lucrat în ultimii patru ani la unificarea celor două companii, pentru crearea unui grup cu operaţiuni globale care să aibă capacitatea să concureze cu Toyota Motor, General Motors şi Vilkswagen.
Preluarea participaţiei de la fondului de sănătate al sindicatului ar da acces Fiat la lichidităţi de 12 miliarde de dolari, prin care ar putea finanţarea redresarea operaţiunilor din Europa, unde Fiat pierde bani şi cotă de piaţă.