Cei doi oficiali s-au referit între altele şi la relaţiile comerciale UE-SUA.
‘Astăzi ne-am dus mai mult în detalii cu privire la modul de a ne îmbunătăţi cunoştinţele noastre, înţelegerea noastră cu privire la formele noastre de agricultură. (…) Am ajuns la concluzia că ar trebui să facem mai mult pentru a avea o mai bună înţelegere, în contextul în care avem de-a face cu aceleaşi provocări, aceleaşi priorităţi în ceea ce priveşte securitatea alimentară în ţările noastre şi, de asemenea, peste tot în lume, în ceea ce priveşte sustenabilitatea agriculturii, în ceea ce priveşte dezvoltarea puternică a zonelor noastre rurale. Suntem foarte angajaţi să ne implicăm în acest proces de negocieri în interesul consumatorilor noştri din Europa şi SUA şi, desigur, în interesul agricultorilor noştri şi de dezvoltare a relaţiilor noastre economice ‘, a declarat comisarul european într-o conferinţă comună de presă susţinută cu secretarul american pentru agricultură.
Problema indicaţiilor geografice, cu referire la protecţia acestora pe piaţa americană, precum şi interesele UE, mai ales cele legate de accesul produselor lactate şi brânzeturilor pe piaţa americană, au constituit de asemenea una din temele de discuţie.
‘Indicaţiile geografice ale UE sunt foarte importante în procesul privind TTIP, după cum am vazut deja în alte negocieri. (…) Pentru a merge mai departe, avem nevoie de un acces mai bun pe piaţă, dar, de asemenea, avem nevoie de Statele Unite ale Americii pentru a lucra cu noi pe protejarea indicaţiilor geografice’, a arătat comisarul Cioloş.
Cele două părţi au convenit reluarea unei ‘tradiţii’ a unor întâlniri mai dese, nu numai la nivel înalt, ci şi între colaboratori, pentru o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă agricultura şi sectorul alimentar în SUA şi în UE. ‘Şi, din această perspectivă, să discutăm şi aspectele sensibile ale negocierilor, cele privind accesul la piaţă, cele privind normele sanitare şi fitosanitare’, a completat Dacian Cioloş.
Potrivit oficialului american, este important ca Acordul de Parteneriat Transatlantic să fie unul cât mai cuprinzător.
‘Cred că este foarte important să înţelegem ce înseamnă aceste schimbări, atât în Europa, cât şi în Statele Unite. Şi mă aştept să constatăm că diferenţele sunt mai puţine decât lucrurile pe care le avem în comun, ceea ce ar putea fi un bun fundament pentru relaţiile noastre. De aici am putea aborda eficient anumite dezacorduri, pentru că sunt câteva, astfel încât să ajungem la un acord (TTIP – n.r.) cât mai cuprinzător’, a declarat la rândul său oficialul american.
‘Credem că avem o relaţie puternică U -SUA. A venit timpul schimbării’, a adăugat Vilsack.
O altă temă a discuţiilor s-a referit la fermieri, ambele părţi remarcând că atât SUA, cât şi UE tocmai au finalizat reforme ale politicilor lor agricole.
Ambii oficiali s-au arătat totodată convinşi că securitatea alimentară, conservarea biodiversităţii şi schimbările climatice sunt aspecte fundamentale, iar Politica Agricolă Comună trebuie să le abordeze şi să le integreze, chiar dacă metodele pot fi diferite, pentru că obiectivele sunt de multe ori la fel.
În cadrul conferinţei s-a mai subliniat necesitatea intensificării eforturilor comune de a face schimb de cele mai bune practici, precum şi de a promova soluţii multilaterale şi la nivel mondial. De asemenea, ambele părţi au arătat că puterea Europei se afla în exporturile sale agricole cu valoare adăugată.