Relațiile comerciale cu Rusia se întorc în urmă cu aproape zece ani. Deficitul comercial a depășit din nou un miliard de euro

Anul care tocmai s-a încheiat a marcat un nou record negativ în relația comercială pe care România o are cu Federația Rusă. Deficitul comercial a depășit cu mult pragul de 1 miliard de euro, la zece luni, ajungând la valori întâlnite în 2013, spre exemplu.
Alina Stanciu - lun, 31 ian. 2022, 22:00
Relațiile comerciale cu Rusia se întorc în urmă cu aproape zece ani. Deficitul comercial a depășit din nou un miliard de euro

În primele 10 luni ale anului, conform ultimelor date disponibile, deficitul comercial cu Rusia a ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de euro, pe fondul unei creșteri a importurilor cu 34% în perioada ianuarie – octombrie 2021 vs 2020. În schimb, exporturile s-au majorat cu numai 2,3%, până la 839,8 milioane de euro. Anii trecuți, deficitul a rămas sub pragul de 1 miliard de euro. Niveluri mari ale deficitului, de peste 1 miliard de euro, se înregistrau în 2013.

În 2020, România a avut un deficit comercial cu Federaţia Rusă în valoare de 992,7  de milioane de euro, importurile totalizând peste 1,8 miliarde de euro.

Ce cumpărăm din Rusia

În ceea ce privește mărfurile pe care le aducem din Rusia, acestea au fost de aproximativ aceleași nivel atât în 2020 cât și în primele zece luni ale lui 2021.

Iată care sunt primele zece cele mai importate produse din Federația Rusă, în primele 10 luni ale lui 2021, conform INS. Petrolul și gazele sunt în top, urmate de minereuri și produse siderurgice.

Sursa: INS

Exportăm în schimb, părți și accesorii de tractoare (217,5 milioane de euro), medicamente (54,4 milioane de euro) și unelte pneumatice, hidraulice sau cu motor ( 40,8 milioane de euro).

România nu are schimburi comerciale importante pe segmentul agroalimentar.

Ce state UE sunt dependente de Rusia

Pentru România, Rusia nu mai este așa un partener comercial important- este pe locul 15 în topul importatorilor – dar pentru UE este. Potrivit ultimelor date Eurostat, în 2020, Rusia a fost al cincilea partener ca mărime pentru exporturile de bunuri ale UE (4,1 %) și, de asemenea, al cincilea partener ca mărime pentru importurile de bunuri ale UE (5,6 %). Rusia vinde în UE cu precădere petrol, gaze, cărbune și aluminiu și primește medicamente și motoare de vehicule.

Zece state membre au înregistrat un excedent comercial cu Rusia. Cel mai mare excedent a fost deținut de Germania (3.601 milioane EUR), urmată de Cehia (1.801 milioane EUR) și Lituania (1.196 milioane EUR).

Alte 17 state membre au înregistrat un deficit comercial cu Rusia. Cel mai mare deficit a fost înregistrat de Țările de Jos (6.733 de milioane EUR), urmată de Polonia (2.828 de milioane EUR) și Grecia (2.753 de milioane EUR).

Cei mai mari trei exportatori către Rusia din UE au fost Germania (23 155 de milioane de euro), Polonia (7 136 de milioane de euro) și Italia (7 101 milioane de euro), în vreme ce topul importatorilor din Rusia este format din Germania (19 554 de milioane de euro), Olanda (13 417 milioane de euro) și Polonia (9 964 de milioane de euro).

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...