În acest sens, Şevciuk a indicat că în ministerele de forţă din Republica Moldova a apărut în ultimul timp un număr mare de consilieri din România în vederea unui schimb de experienţă, scrie Agerpres. În opinia sa, acest schimb de experienţă a şi condus la acutizarea relaţiilor dintre Transnistria şi Republica Moldova.
În plus, liderul de la Tiraspol şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu deschiderea de către Chişinău a unor dosare penale împotriva unor responsabili transnistreni.
Chişinăul, a mai spus el, a îngheţat emiterea de certificate pentru producătorii agricoli din Transnistria, ceea ce împiedică livrarea de produse agricole în Federaţia Rusă. Cu toate acestea, exporturile de produse agricole au crescut în ultima jumătate de an, a spus el, adăugând că această problemă va putea fi rezolvată dacă ‘partenerii de la Chişinău şi Kiev nu vor pune piedici’.
Şeful Biroului pentru Reintegrare de la Chişinău, Gheorghe Bălan, a denunţat ca false aceste acuzaţii, indicând că nu există nicio blocadă împotriva Transnistriei, care exportă în Europa într-un procent mai mare decât în Rusia.
‘Dacă aţi fost atenţi, Şevciuk învinuieşte şi Kievul şi Chişinăul. Şi asta în condiţiile în care exporturile către Federaţia Rusă au crescut cu 24%, iar în UE acestea reprezintă aproximativ 60%. (Prin urmare) să vorbeşti despre vreo blocadă e aberant’, a spus Bălan.