”A spune că relaţiile dintre ţările noastre se bazează pe activităţi economice ilegale este lipsit de temei”, a declarat Demetriades. ”Aceasta ar însemna să spui că toate întreprinderile ruseşti au activităţi ilegale. Ideea potrivit căreia Cipru ar fi o placă turnantă pentru activităţile ilegale ale ruşilor din străinătate n-are nici o legătură cu realitatea”, a adăugat el.
Guvernatorul Băncii centrale cipriote a estimat depozitele ruseşti din Cipru la o sumă între 4,9 miliarde de euro şi 10,2 miliarde de euro, limita superioară fiind obţinută luându-se în calcul bunurile tuturor societăţilor-paravan prezente pe teritoriul cipriot.
Această evaluare este cu mult inferioară cifrelor date de către experţi, agenţia Moody’s estimând bunurile ruseşti din Cipru la 31 miliarde de dolari (24 miliarde de euro).
Întrebat în legătură cu motivaţiile ruşilor care-şi depun banii în Cipru, Demetriades a invocat faptul că ţara are ”un sistem fiscal eficient”, precum şi ”un sistem juridic puternic, bazat pe dreptul britanic”, şi ”independent”.
Potrivit experţilor, creditorii internaţionali ai Nicosiei, cerându-i o taxă pe depozitele bancare, au vrut să pună la contribuţie averile ruseşti plasate în Cipru, care are un regim fiscal deosebit de favorabil, ţara fiind deseori acuzată de spălare de bani ruseşti murdari.