Joi, 22 aprilie 2021, la Guvern, va avea loc o primă discuție cu toți miniștrii despre posibile măsuri de relaxare de la 1 iunie. Va fi prima ședință a Comitetului pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie.
Decizia de renunţarea la mască pe plajă, la mare, de la 1 iunie ar putea fi aplicată și în localitățile cu rate de infectare mici (puține cazuri de covid sau deloc), au declarat surse guvernamentale menţionate de ROMÂNIATV.NET.
O altă măsură de relaxare ce ar putea fi implementată de la 1 iunie ar putea fi eliminarea carantinei de noapte.
”Nu înseamnă o deschidere 100%, dar e primul pas şi trebuie pregătit. Sunt implicate toate ministerele în acest comitet interministerial. Dar totul depinde cum merge campania de vaccinare. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, trebuie să ne vaccinăm. E o condiţie necesară pentru a putea trece mai departe. Nicio altă măsură nu ne ajută să deschidem economia”, a declarat Florin Cîţu.
Masca de protecție a fost obligatorie pe plajă în vara lui 2020, începând cu 1 august, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani.
Şedinţa Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate are loc joi, de la ora 16:00. Comitetul este condus de premierul Florin Cîţu, în calitate de preşedinte, şi de secretariatul general la Guvernului, Tiberiu Horaţiu Gorun, ca vicepreşedinte.
De asemenea, din acest comitet fac parte Ministerul Finanţelor, Minsterul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Secretariatul General al Guvernului, CNCAV, DSU şi INSP, conform News.ro.
„Comitetul are ca scop stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19”, prevede decizia de înfiinţare publicată în Monitorul Oficial.
La lucrările Comitetului pot participa, ca invitaţi, instituţii publice cu atribuţii şi competenţe în gestionarea pandemiei de COVID-19, respectiv în desfăşurarea pregătirilor pentru revenirea la normalitate, începând cu 1 iunie, dar şi structuri asociative ale administraţiei publice.
Astfel, Comitetul are ca atribuţii: stabilirea domeniilor de intervenţie şi a coordonatorilor acestora, stabilirea acţiunilor prioritare şi a măsurilor specifice, la propunerea ministerelor sau a instituţiilor competente, stabilirea calendarului de implementare, precum şi monitorizarea şi evaluarea îndeplinirii atribuţiilor.
Şedinţele Comitetului au loc săptămânal sau ori de câte ori este necesar.