Relocările Renault vor afecta afacerile din România ale nemţilor de la Bosch

Economica.net
31 05. 2012
fotouzinatanger1_90980900

„Datorită unei creşteri de 17 procente a vânzărilor, care au atins 188 milioane euro, am reuşit să ne depăşim obiectivul stabilit pe 2011 şi astfel am contribuit la evoluţia globală, pozitivă, a grupului Bosch. Rezultate excepţionale au înregistrat în special divizia de tehnologii auto şi centrul de comunicare”, a declarat Brigitte Eble, directorul general al Robert Bosch SRL şi reprezentant al grupului pentru România.

Grupul estimează în acest an vânzări de 176 milioane euro în România, a afirmat ea, într-o conferinţă de presă.

„Considerăm că vom înregistra un regres în 2012, având în vedere că Renault a mutat linii de producţie în Rusia şi Maroc”, a spus Eble.

Reprezentanţii Renault au anunţat în luna septembrie a anului trecut că Automobile Dacia mută o parte din producţia modelului Sandero de la Mioveni la fabrica Renault din Casablanca, Maroc, pentru a extinde capacitatea de producţie a Duster. Lodgy, cel de-al şaptelea model lansat de Dacia de la preluarea companiei de către Renault, este primul autoturism dezvoltat de compania româneasă care nu este produs în România, ci la fabrica inaugurată de Renault în Maroc în luna februarie.

„Pentru noi (grupul german Bosch, n.r.) este indiferent unde vom livra acea cantitate deja convenită de părţi componente, România, Rusia sau Maroc. Producătorul auto hotărăşte”, a spus ea.

Tehnologiile auto generează 60% din vânzările Bosch.

Grupul a anunţat totodată că îşi va extinde semnificativ prezenţa în România şi va investi până la finele anului 2013 circa 120 milioane euro.

Astfel, fabrica de la Blaj va fi extinsă cu o nouă linie de producţie, urmând ca în locaţia respectivă să fie produşi senzori de turaţie pentru industia auto. Totodată, grupul va deshide un centru nou la Cluj, unde va produce unităţi electronice de comandă pentru autovehicule.

Lucrările de construcţie pentru centrul de la Blaj au început în martie, iar pentru cel din Cluj în mai.

Pentru centrul de producţie din Cluj, investiţia aferentă primei etape, care se va încheia la finele anului 2013, se ridică la 77 milioane euro. Până la sfârşitul anului viitor Bosch va investi 43 milioane euro în proiectul de la Blaj.

Grupul avea la începutul acestui an aproximativ 1.300 de angajaţi în România şi estimează că până la finalul anului viitor numărul acestora va ajunge la 2.000 de persoane.

Bosch este prezent pe piaţa românească din 1994 şi deţine firmele Robert Bosch şi BSH Electrocasnice (Bucureşti), Bosch Rexroth (Blaj) şi Bosch Communication Center (Timişoara).

Vânzările grupului au crescut în 2011 cu 9%, la 51,5 miliarde euro. Bosch este activ pe segmentele tehnologii auto, tehnologii industriale, precum şi bunuri de larg consum şi echipamente pentru construcţii.