Remanierea – faza pe semnale
Ședința Biroului Permanent Național de luni a avut câteva astfel de semnale. Omul numărul 1 în partid, Elena Udrea i-a reproșat ministrului Finanțelor Gheorghe Ialomițianu faptul că n/a sprijinit-o în derularea unui program important al Ministerului Dezvoltării și Turismului. Pe Ialomițianu l-au luat frisoanele. Nici măcar diploma publicitară de cel mai bun ministru european al finanțelor nu i-a mai putut ține de cald. S-a pierdut în explicații, s-a justificat și a promis să se îndrepte rapid. Nu de alta, dar vine remanierea sau cel puțin așa se aude!
Cu sudoare rece pe șira spinării a plecat și ministrul de Externe Teodor Baconschi. PDL și-a făcut echipa de campanie și pe el, ditamai prim-vicepreședinte, l-a lăsat pe dinafară. Mini-BPN, cum a fost deja botezată această echipă, e formată din greii partidului: Emil Boc, Vasile Blaga, Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean și Gheorghe Flutur. Baconschi e neconsolat: de ce Flutur și nu el, că doar amândoi sunt prim-vici? O fi semnul că fi scos din guvern la remanierea despre care se vorbește atât pe la colțuri?
Primarul Aradului Gheorghe Falcă a primit și el un semnal, de data aceasta de la Emil Boc. Lui Falcă i s-a reproșat lipsa de implicare în activitatea Comisiei de administrație a PDL, vitală pentru proiectul privind reorganizarea administrativă a României. Firește că de Falcă s-a împiedicat acest plan al lui Traian Băsescu, dar în contextul scandalului din organizația de Arad, primarul a înțeles că nu mai are sprijinul lui Boc. Oare își va pierde oamenii din Cabinet la viitoarea remaniere?
Într-o organizație politică normală, toate aceste fapte ar trece nebăgate în seamă. Ar fi consemnate ca incidente sau ca acțiuni banale pentru reglarea vieții de partid. PDL nu este însă o astfel de organizație. Informații sunt deținute de o mână de oameni, iar deciziile se iau, de multe ori, la Cotroceni, peste capul tuturor. Ultima remaniere a fost impusă de Băsescu, fără consimțământul lui Boc. Schimbările punctuale din guvern au fost discutate strict între cei doi. Foarte probabil, la fel se va întâmpla și acum. Miniștrii știu că vor afla de la televizor dacă își vor păstra sau nu funcțiile. Într-o astfel de atmosferă, un semnal contează mai mult decât o informație, fie ea și din sursă sigură.