Remus Borza: Companiile energetice de stat pierd anual zeci de milioane de euro din cauza noilor „băieţi deştepţi”

Producătorii de energie deţinuţi de stat pierd câteva zeci de milioane de euro în fiecare an din cauza unui alt tip de "băieţi deştepţi", cei care exportă electricitate, a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, scrie Mediafax.
Economica.net - mar, 23 feb. 2016, 15:27
Remus Borza: Companiile energetice de stat pierd anual zeci de milioane de euro din cauza noilor

Potrivit acestuia, România, prin diverse companii, a ajuns să importe energie scumpă şi să exporte energie în gol de sarcină, adică ieftină.

Traderii de energie care, în trecut, au căpuşat Hidroelectrica au găsit acum bunăvoinţă la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), întrucât tot ei sunt cei care exportă energie în locul producătorilor, a declarat, marţi, Remus Borza, potrivit Agerpres.

‘În 2012, am decuplat ‘băieţii deştepţi’ de la energia ieftină a Hidroelectrica, însă aceleaşi firme de trading sunt acum avantajate de ANRE, întrucât doar ele au exportat energie în ultimii doi ani, în detrimentul producătorilor de energie’, a spus Borza, într-o conferinţă pe teme de energie.

El a explicat că producătorii de energie nu pot derula exporturi din cauza unor interpretări pe care ANRE le aduce Legii energiei.

‘ANRE interpretează legea în sensul că producătorii sunt obligaţi să vândă toată cantitatea de energie disponibilă pe OPCOM. Însă, în lege, nu veţi găsi sintagma OPCOM, ci scrie că acest lucru trebuie făcut pe o piaţă competitivă. Interpretarea noastră este că aceasta poate fi orice piaţă din cele 27 de UE, pentru că altfel se încalcă principiul liberei circulaţii’, a susţinut Borza.

El a arătat că, în 2014, s-au exportat 8,7 TWh, iar anul trecut 11 TWh, prin intermediul traderilor Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustrie şi Energy Holding.

‘Ceea ce înseamnă, în mare, că producătorii au fost păgubiţi de cel puţin 20 de milioane de euro pe care i-ar fi câştigat dacă ar fi făcut aceste exporturi’, a mai spus Borza.

Oficialul Euro Insol a adăugat că, în trecut, a înfiinţat o filială Hidroelectrica în Ungaria, pentru export, în cadrul unei vizite la Budapesta la care a participat inclusiv preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. Ulterior, după ce Hidroelectrica a exportat 10 MW, compania a fost amendată de acelaşi ANRE pentru încălcarea legislaţiei.

Borza a spus că Hidroelectrica a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din cauza acestei interpretări.

‘Este o interpretare penală şi abuzivă a legii. Am dat în judecată ANRE pentru acest lucru’, a completat Borza, care continuă „Noi am dat în judecată ANRE din cauza acestei interpretări, care nu are niciun fundament legal, pentru că, în viziunea birocraţilor de la ANRE, singura piaţă de energie la nivelul UE care asigură condiţii de transparenţă şi competitivitate este piaţa lui Victor Ionescu (şeful OPCOM, n.r.), de parcă ar fi o piaţă de-a lui Victor Ionescu de la Obor. Nicăieri în textul Legii 123/2012 legiuitorul nu foloseşte sintagma OPCOM. Legiuitorul, într-adevăr, instituie o obligaţie în sarcina tuturor producătorilor de energie de a oferta întreaga cantitate de energie în mod nediscriminatoriu, transparent şi pe o piaţă concurenţială. Or, oricare din celelalte 27 de pieţe de energie din cadrul UE asigură acele exigenţe la care face referire textul de lege. Piaţa de energie din România, ca şi BVB, sunt două dintre cel mai puţin lichide burse din Europa, deci cu atât mai mult celelalte burse europene de energie asigură condiţii mult mai bune producătorilor clasici de energie”, a arătat Borza, potrivit Mediafax.

La rândul său, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat că susţine în totalitate punctul de vedere al lui Remus Borza.

‘Cu siguranţă, această situaţie nu este în regulă, întrucât există o reglementare europeană şi eşti liber să tranzacţionezi în spaţiul european. Lăsaţi-ne să demonstrăm că putem vinde’, a spus Lulache, prezentă la acelaşi eveniment.

Ea a adăugat că a purtat numeroase corespondenţe cu ANRE pe această temă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Magistrala 4 de metrou: Construcții Erbașu, Gulermak și Dogus au depus oferte pentru tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul
Magistrala 4 de metrou: Construcții Erbașu, Gulermak și Dogus au depus oferte pentru tronsonul Gara de Nord – Gara ...
Cei trei ofertanți la licitația pentru construirea tronsonului Gara de Nord - Gara Progresul din Magistrala 4 de metrou sunt Gulermak și asocierile conduse de Construcții Erbașu și, respectiv......
Nuclearelectrica anunță oprirea controlată a Unității 1 de la CNE Cernavodă
Nuclearelectrica anunță oprirea controlată a Unității 1 de la CNE Cernavodă
SN Nuclearelectrica S.A. anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită controlat în seara zilei de 10.10.2024.
Statele UE au convenit să acorde un nou împrumut Ucrainei în valoare de 35 de miliarde de euro – surse Reuters
Statele UE au convenit să acorde un nou împrumut Ucrainei în valoare de 35 de miliarde de euro – surse Reuters
Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat miercuri o contribuţie a blocului comunitar de 35 de miliarde de euro pentru ...
Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry din Beclean, în valoare de peste 300.000 de euro
Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry din Beclean, în valoare de peste 300.000 ...
Restart Energy a finalizat montarea unui proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry în valoare de peste 300 000 ...