‘Hidroelectrica deschide reprezentanţă la Budapesta, în luna septembrie, pentru a derula activităţi de trading cu energie. De asemenea, compania va avea o reprezentanţă la Belgrad, dar acolo este un pic mai dificil, deocamdată. Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă la anul şi abia după ce iese din insolvenţă va putea fi listată la Bursă’, a afirmat Borza.
Totodată, administratorul judiciar al Hidroelectrica a criticat faptul că în România taxa pe apa uzinată este cea mai mare din Europa, iar sumele care duc pe acest segment ar fi putut merge către investiţii.
‘În 24 de state din 28 ale Uniunii Europene taxa pentru apa uzinată folosită în scopuri energetice este zero. În patru state se mai plătesc câteva taxe. Din păcate, România este campioană. În Franţa, de exemplu, taxa este de 15 eurocenţi la milionul de metri cubi, iar în România se plătesc 25 de eurocenţi la mia de mc. Evident că este un dezechilibru flagrant, iar asta înseamnă un efort financiar din perspectiva Hidrolectrica foarte mare. În 2010, s-a majorat de două ori preţul apei uzinate în România, în aprilie de la 0,17 bani la 0,26 bani/mia de metri cubi, iar în decembrie de la 0,26 bani la 1,1 lei/mia metri cubi. În acest context, contribuţia Hidroelectrica la plata acestei ape a crescut de la 20 milioane de euro la 80 de milioane de euro. Dacă mai adăugăm taxa pe stâlp şi piaţa reglementată cu aşa-zisele politici sociale de subvenţie a energiei pentru populaţie, ajungem la 170 de milioane de euro plătiţi de Hidroelectrica, bani care s-ar fi putut duce în investiţii. Altfel, după părerea mea, banii pentru diguri trebuie să vină de la bugetul statului’, a spus Remus Borza.
Potrivit datelor Hidroelectrica, compania a închis, la finalul lunii iulie, încă o linie de credit destinată finanţării capitalului circulant în valoare de 30 de milioane de euro, contractată de la RBS Bank în data de 23 decembrie 2008 şi prelungită succesiv din cauza insuficienţei fondurilor proprii ale companiei.
Compania a obţinut, în primele şase luni din 2014, un profit brut de 509 milioane de lei şi, ca urmare a îmbunătăţirii cash-flow-ului şi profitabilităţii. Compania are constituite, la 31 iulie 2014, depozite de aproximativ 350 de milioane de lei, remunerate la o dobândă medie de 3.2%, mai reiese din comunicatul Hidroelectrica.
Hidroelectrica s-a aflat pentru prima dată în insolvenţă în perioada 20 iunie 2012 – 26 iunie 2013. Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la finele lunii februarie 2014, reîntoarcerea companiei în insolvenţă, după ce procesul de închidere a insolvenţei a fost contestat în instanţă.
Conferinţele Focus Energetic au continuat, joi, cu ediţia a XXII-a, eveniment în care a fost dezbătută tema ‘Finanţarea investiţiilor energetice în condiţiile noilor viziuni naţionale şi europene’.