‘Important este că s-a judecat azi, chiar dacă s-a amânat pronunţarea pentru ziua de marţi. Cred că magistratul s-a convins de fondul problemei şi sunt convins că va corecta eroarea judiciară din 18 august, când a dat o altă decizie, deşi, doar înainte cu o zi, noi convenisem cu polonezii să furnizăm abur industrial la preţul de 106 lei gigacaloria pentru aburul de 6 şi 13 bari şi 110 lei gigacaloria pentru aburul industrial de 35 de bari. A furniza abur industrial la preţul de 78 de lei înseamnă pentru noi o pierdere de 171.000 lei zilnic sau 5,3 milioane de lei lunar. Asta în condiţiile în care costul de producere a aburului industrial este de 129,5 lei gigacaloria’, a afirmat Borza.
Acesta a subliniat că CET este în insolvenţă şi acumulează datorii de 418 milioane lei, inclusiv din cauza USG având, în ultimii ani, pierderi de 64 milioane de euro. ‘Populaţia Râmnicului plăteşte preţul de 223 de lei/ gigacaloria ceea ce nu s-a mai văzut în altă parte, să plătească la un preţ de 3 ori mai mare decât un agent economic, nici chiar în Polonia’, a precizat Borza.
Acesta spune că CET Govora trebuie să investească 46 de milioane de euro pentru reabilitarea cazanelor 5 şi 6 pentru a se adapta cerinţelor de mediu, cazane care ‘lucrează direct pentru producerea de abur industrial pentru Uzinele Sodice Govora’.
Aproximativ 300 de salariaţi ai CET Govora au pichetat vineri Tribunalul Vâlcea în aşteptarea unei decizii în cazul contractului dintre CET şi Uzinele Sodice Govora, respectiv dacă vechiul contract de furnizare a aburului industrial de la CET Govora pentru Uzinele Sodice mai este valabil sau se va renegocia un altul.
‘Sperăm ca soluţia dată de Tribunalul Vâlcea să fie 99,99 % favorabilă CET Govora, astfel încât să putem furniza în condiţii normale şi de economie de piaţă abur industrial la un preţ care să nu ne bage în faliment societatea. Noi nu putem crede că vom putea rezista pe piaţă lucrând cu pierderi, sub costul de producţie. Oamenii care sunt aici, afară, aşteaptă şi ei un verdict pozitiv al instanţelor vâlcene care să nu ucidă platforma industrială Râureni şi să avem un viitor economic la Râmnicu Vâlcea’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al CET Govora, Ludovic Zeilici.