Remus Pricopie: Sunt bani pentru finalizarea şantierelor din unităţile de învăţământ

Economica.net
27 04. 2014
pircipie_03969200

‘La nivel naţional, în ceea ce priveşte infrastructura, sunt peste 1.400 de obiective începute chiar şi de peste opt ani şi neterminate, iar când vine 15 septembrie, ne întrebăm, din nou, dacă avem spaţii destule pentru elevi, săli de sport sau alte facilităţi. Unul dintre obiectivele acestei vizite este de a face un inventar al acestor lucrări. După cum se ştie, din 1999, responsabile cu gestionarea unităţilor de învăţământ, din punctul de vedere al patrimoniului, sunt autorităţile locale, adică primăriile’, a afirmat Remus Pricopie.

El a spus că sunt fonduri pentru finalizarea unităţilor începute, după ce pe parcursul anului trecut s-a lucrat pentru obţinerea avizelor necesare de la Bruxelles, de a muta 240 de milioane de euro de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului, bani care s-a estimat că nu mai puteau fi cheltuiţi, către Ministerul Dezvoltării, cu destinaţie unică, infrastructură educaţională.

Începând cu 1 ianuarie 2013, s-a luat decizia în Guvern ca de tot ceea ce înseamnă infrastructură să se ocupe autorităţile locale, iar banii să nu mai treacă pe la Ministerul Educaţiei, ci doar pe filiera autorităţilor locale. Prioritate vor avea şantierele începute şi neterminate, mai puţin grădiniţele, pentru că atunci când proiectul a fost scris, grădiniţele nu au fost considerate o prioritate, a precizat ministrul Remus Pricopie.

‘Actualul Guvern, însă, consideră creşele şi grădiniţele o prioritate, pe noul parteneriat pe care îl pregătim. Pentru 2014-2020, avem la dispoziţie aproape 600 de milioane de euro pentru infrastructura educaţională, iar aici, pe lângă lucrările începute şi neterminate, vor intra şi creşele şi grădiniţele, dar şi alte şantiere noi’, a subliniat ministrul Educaţiei Naţionale.

La nivelul municipiului Reşiţa sunt patru astfel de unităţi de învăţământ, începute înainte de 2008. Din discuţiile dintre primarul Mihai Stepanescu şi ministrul Remus Pricopie a reieşit că pe actualul Program Operaţional Regional 2007-2013 este puţin probabil să fie rezolvate toate cele patru obiective. Este vorba de sala de sport de la Colegiul Economic, de Grădiniţa cu program prelungit nr. 7, de internatul Liceului Traian Vuia, precum şi de o anexă la Liceul de Arte ‘Sabin Păuţa’ din Reşiţa.

Pe următorul ciclu financiar, 2014-2020, însă sunt şanse foarte mari pentru a primi finanţare pentru finalizarea acestora, fapt pentru care, în perioada imediat următoare, se vor depune proiectele, reevaluările şi expertizele necesare.

‘De exemplu, noi plătim o chirie de aproape 7.000 euro, cu TVA, pe lună, pentru imobilul pe care îl folosim de la Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, pentru a acoperi lipsa Grădiniţei nr. 7. Cred în şansa finalizării acestor unităţi în perioada următoare, astfel încât să nu mai fim nevoiţi să plătim asemenea sume, mai ales că avem posibilitatea de a atrage bani europeni’, a declarat Mihai Stepanescu.