Renaşterea topinamburului sau cum să câştigi 40.000 de euro la hectar din cultivarea napilor

Economica.net
07 02. 2015
topinambur_14512500

 Un soi vechi de legume căutat de unii care doar au auzit de beneficiile sale, dar și cei care vor să îi simtă din nou gustul, napul românesc revine în forță ca și cultură profitabilă pe suprafețe mici. Ne-o dovedește unul dintre cei mai mari cultivatoride napi din țară, un tânăr pentru care această plantă a devenit o veritabilă sursă de profit.

Absolvent al Facultății de Horticultură din București, Florian Filip are acum 29 de ani și a pariat pe readucerea pe piața românească a napului, denumit popular nap-porcesc. În judeţul Buzău, la Lunca, în curtea bunicii sale, acum 10 ani a luat naștere prima cultură serioasă de topinambur.
“Încă de când mă știu, am fost pasionat de plante mai puțin cunoscute, dar care au un potential ridicat: bamele, napii turcești, năutul, bobul, sorgul pentru boabe și pentru sirop, lupinul dulce. Mă declar un culegător de seminte vechi autentice romanesti. De agricultură propriu-zis am început să mă ocup acum mai bine de 10 ani, pe un teren primit moștenire de la bunica mea, pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Astăzi cultiv napi pe o suprafață de 4.000 metri pătrați”, ne-a vorbit horticultorul despre primii săi pași în agricultură.

Ideea de a cultiva topinambur i-a încolțit în minte atunci când a găsit în spatele curții buncii câțiva napi. “Am luat tuberculii din grădina bunicii mele, i-am multiplicat și am extins cultura. După primul an am observat că se obțin recolte bunicele, fără a depune eforturi speciale. Am ales napii pentru că am observat că există o cerere constantă pe piață și se cultivă relativ ușor. Se pare că, în ultima perioadă de timp cererea pentru topinambur este în creștere”, a declarat  cultivatorul.

 

Mai mult pe Agrointel.ro