Renault a anunțat oficial mărcile care vor primi motoare produse în uzinele Horse, inclusiv la Mioveni
Pe 1 iulie 2023 compania Horse – cea care preia experiența și activele industriale ale grupului Renault în domeniul dezvoltării, producției și furnizării viitoarei generații de sisteme de propulsie termice și hibride – a devenit activă.
La doar câteva zile după acest anunț, oficialii grupului francez din care face parte și marca Dacia au confirmat că acționarii producătorului de motoare vor fi, deocamdată, doar Renault și chinezii de la Geely, în timp ce grupul petrolier Aramco pare încă în espectativă.
„În urma acordului-cadru anunțat în noiembrie 2022, Geely Holding, Geely Automobile Holdings Limited (entități denumite colectiv „Geely”) și grupul Renault au semnat astăzi un acord de joint venture 50/50 pentru lansarea unei noi companii de tehnologie pentru sisteme de propulsie care își propune să devină lider global în dezvoltarea, fabricarea și furnizarea celor mai bune sisteme de propulsie hibride și motoare termice”, au anunțat pe 11 iulie 2023 oficialii Renault.
Cât despre Aramco, francezii notează doar că producătorul de combustibili „a semnat scrisoarea de intenție cu Renault și Geely pe 2 martie 2023 și evaluează o investiție strategică în această nouă companie de tehnologie a sistemului de propulsie”. Prin urmare, intrarea companiei arabe în parteneriat rămâne încă la nivelul intenției deși Horse deja funcționează de la 1 iulie.
De altfel, dovada că Aramco încă nu a luat o decizie clară de a se implica în noul proiect Renault – Geely este și folosirea condiționalului în comunicarea Renault. „Investiția Aramco ar sprijini creșterea companiei și ar contribui la cercetarea și dezvoltarea cheie în soluțiile de combustibili sintetici și tehnologiile de nouă generație cu hidrogen. Combustibilii sintetici, inclusiv e-combustibilii și hidrogenul fac parte din soluția de decarbonatare în industria auto, inclusiv pentru vehiculele ICE (n.n. – motoare termice)”, se menționează în anunțul Renault de astăzi.
Cu sau fără Aramco, noua companie Horse are drept clienți, încă de pe acum, mărcile grupului Renault (Alpine, Dacia, Renault), cele ale Geely Auto (Geely, Proton, Volvo) precum și Nissan și Mitsubishi. Acestea sunt cele opt mărci despre care vorbea Luca de Meo în luna februarie a acestui an, atunci când, într-o conferință de presă declara că „Nissan și Mitsubishi nu vor intra în proiectul Horse, dar sunt printre cei, cred, opt clienți pe care îi avem deja (n.n. – pentru această divizie de motoare termice și sisteme hibride de propulsie) încă de la început. Vă pot asigura că vor beneficia de o productivitate crescută și de sinergiile generate de această întreprindere. Deci vor primi motoare la la un preț foarte bun”.
Pe lângă cele opt mărci auto care vor folosi motoare produse de compania Horse a Renault și Geely, sisteme de propulsie vor fi vândute și grupului belgian Punch al cărui centru de dezvoltare din Torino va încerca să dezvolte pe baza acestora motoare termice și hibride compatibile viitorului standard Euro VII.
Un alt detaliu despre compania Horse oferit astăzi de oficialii Renault este decizia de a stabili sediul echipei executive a entității în Marea Britanie. Până acum declarațiile indicau Spania drept sediu central al Horse însă acum este limpede că în Spania se va afla un „centru operațional” ca și la Hangzhou Bay, în timp ce „echipa executivă va lucra în sediul noii companii care urmează să fie înființat în Marea Britanie”.
Deși poate părea ciudată crearea unei noi entități pentru dezvoltarea și producerea de motoare bazate pe ardere internă (inclusiv hibride) într-o perioadă în care industria europeană avansează către motoare electrice, cei de la Renault consideră că, în afara Europei, vor exista suficiente piețe pentru desfacerea sistemelor de propulsie termice, inclusiv după 2035. „Portofoliul de produse complementare și amprenta regională ale noului joint venture ar putea oferi soluții pentru 80% din piața globală ICE și hibridă”, notează francezii.
Noua companie Horse include 17 fabrici de motoare și cinci centre de cercetare – dezvoltare aflate pe trei continente, cu 19.000 de angajați.
Așa cum scria LifeNews.ro după o discuție cu Gilles Le Borgne – vicepreședinte executiv inginerie Renault Group, Denis le Vot – CEO global al mărcii Dacia și Christophe Dridi – vicepreședinte Global Access și Dacia în cadrul grupului Renault, compania Horse va avea circa 2.000 de angajați în România.
„În zona de inginerie (n.n. – RTR) vorbim despre 450 de angajați dintr-un total de 1.700. Iar la uzina de motoare și cutii de viteze circa 1.500 în care intră atât cei de la producție, cât și cei de la verificarea calității și așa mai departe. Vorbim despre oameni implicați în activitatea desfășurată la uzinele de motoare și cutii de viteze din Mioveni. În total, noua companie Horse va prelua ceva mai puțin de 2.000 dintre actualii angajați ai Renault din România”, explica directorul executiv al mărcii Dacia la nivel global, Denis le Vot.
Practic, conform noii organizări a grupului Renault, în România vor activa două entități: una cu personalitate juridică – Horse – care va grupa activitățile de cercetare – dezvoltare și producție a motoarelor termice și cealaltă de asamblare a mașinilor – Automobile Dacia.