Renault a înrăutăţit estimarea privind vânzările anuale după rezultatele slabe din primul semestru

Renault a avertizat vineri că veniturile ar putea scădea anul acesta, după ce anterior previzionase o creştere, pe fondul cererii mai slabe pentru maşini, care a dus la declinul profitului în primul semestru din 2019, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - vin, 26 iul. 2019, 08:22
Renault a înrăutăţit estimarea privind vânzările anuale după rezultatele slabe din primul semestru

În primele şase luni din acest an profitul net al producătorului auto francez a scăzut cu mai mult de jumătate, la 970 milioane de euro (1,08 miliarde de dolari), în timp ce veniturile au înregistrat un declin de 6,4%, la 28,05 miliarde de euro.

Şi profitul operaţional a scăzut cu 13,6%, la 1,654 milioane de euro.

„Ţinând cont de degradarea cererii, grupul se aşteaptă acum ca veniturile din 2019 să fie aproape de cele înregistrate în 2018”, a anunţat Renault – abandonând angajamentul anterior privind majorarea veniturilor înainte de excluderea efectelor variaţiei cursurilor de schimb valutar.

Declinul vânzărilor globale de maşini afectează Renault şi Nissan, care încearcă să depăşească problemele legate de arestarea fostului lor şef, Carlos Ghosn.

Marja operaţională a Renault a scăzut la 5,9% de la 6,4%, în timp ce rivala internă PSA a raportat un nivel record, de 8.7%.

Renault a dat vina pe declinul vânzărilor în Franţa, Turcia şi Argentina, pentru scăderea de 7,7% a veniturilor la divizia auto, a cărei marjă de profit s-a redus la 4%, de la 4.5%.

La Bursa de la Paris acţiunile Renault înregistrau vineri dimineaţă un avans de 0,8%, după ce iniţial au scăzut cu 2,7%.

Rezultatele Renault sunt afectate de problemele înregistrate de partenerul de alianţă Nissan, care a raportat cele mai scăzute câştiguri din ultimul deceniu. Nissan a anunţat joi că până în 2022 va concedia 12.500 din cei 138.000 de angajaţi pe plan global (sau 9% din forţa sa de muncă) şi va reduce capacitatea sa de producţie pe plan mondial cu 10%.

Profitul operaţional al Nissan a scăzut cu 98,5% în trimestrul doi din acest an, la 1.600 de miliarde de yeni (14,80 milioane de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 39.520 de miliarde de yeni, pe fondul continuării dificultăţilor din America de Nord

Performanţa slabă a Nissan a redus profitul Renault cu 21 milioane de euro în primul semestru din 2019, după o contribuţie de 805 milioane de euro în urmă cu un an.

Renault se bazează pe noile modele, pe preţurile mai ridicate şi pe măsurile de reducere a costurilor pentru a-şi îndeplini ţintele de profit în a doua parte a anului, precum şi pe „spiritul său de luptă”, a afirmat vineri directorul general Thierry Bollore.

Acesta a anunţat că nu sunt în desfăşurare discuţii cu Fiat Chrysler şi „e păcat”.

Încă nu se ştie cum vor afecta problemele Nissan fabricile Renault, a afirmat Franck Daout, reprezentant al sindicatului CFDT. Uzinele Renault din Cleons şi Le Mans fac componente pentru maşinile Nissan iar grupul francez produce modelul Nissan Micra la unitatea de la Flins, de lângă Paris.

Deja Nissan a mutat producţia modelului X-Trail de la fabrica din Sunderland (Marea Britanie), din cauza temerilor legate de Brexit şi a anunţat că ar putea renunţa la 600 de angajaţi de la uzina din Barcelona.

Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi. Statul francez este cel mai mare acţionar al Renault, cu o participaţie de 15%.

Săptămâna trecută, Renault a raportat o scădere de 6,7% a vânzărilor globale în primul semestru al acestui an, pe fondul încetinirii pieţei auto mondiale, dar a subliniat că noile modele ce vor fi introduse în a doua jumătate a anului îi vor permite să îşi majoreze vânzările.

În primele şase luni din 2019, grupul Renault a vândut 1,938 milioane de vehicule la nivel mondial, cu 6,7% mai puţin faţă de cele 2,08 milioane unităţi vândute în perioada similară a anului trecut, însă scăderea vânzărilor Renault a fost mai mică faţă de contracţia de 7,1% înregistrată de piaţa auto mondială. Vânzările au rămas stabile în Europa, pe o piaţă care a înregistrat o scădere de 2,5%, însă în regiunile din afara Europei vânzările grupului Renault au urmat şi ele tendinţa de diminuare semnificativă înregistrată la nivel mondial.

În schimb, marca Dacia a înregistrat un record de vânzări în primul semestru, cu 311.024 vehicule vândute, cu 10,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, precum şi o cotă de piaţă record de 3,3%, în creştere cu 0,4 puncte procentuale, graţie performanţelor înregistrate de noile Duster şi Sandero.

Pentru ansamblul acestui an, Grupul Renault se aşteaptă la o scădere a pieţei auto mondiale comparativ cu 2018, dar nu a precizat care este reducerea la care se aşteaptă. La finele lunii aprilie, Renault miza pe un recul al pieţei mondiale de 1,6% în acest an. Piaţa auto europeană ar urma să fie stabilă, în timp ce piaţa din Rusia ar urma să înregistreze o contracţie de 2-3%, aceasta fiind a doua cea mai importantă piaţă pentru grupul Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...