Renault a prezentat Megane E-Tech Electric la IAA Mobility din Munchen

Noul Megane E-Tech Electric este dezvoltat pe platforma CMF-EV a grupului francez și oferă un interior spațios și dinamism susținut de un motor complet nou care dezvoltă 130 CP sau 220 CP.
Robert Stan - lun, 06 sept. 2021, 11:20
Renault a prezentat Megane E-Tech Electric la IAA Mobility din Munchen

Renault a prezentat astăzi la IAA Mobility din Munchen noul Megane E-Tech Electric, un vehicul pe care francvezii par să îl considere mai degrabă computer decât automobil. Cum Economica.net a putut vedea „computerul pe roți” cu câteva zile în urmă la Paris, vă putem oferi toate detaliile importante.

Cu ampatamentul extins (2,70 m pentru o lungime totală de 4,21 m) și consola redusă oferită de noua platformă modulară CMF-EV, Noul Megane E-TECH Electric afișează proporții fără precedent care au oferit designerilor posibilitatea de a proiecta o berlină dinamică, având o amprentă la sol bine definită. Bateria este mai subțire ca niciodată (doar 110 mm!), ceea ce înseamnă că proiectanții au putut rafina proporțiile externe, sporind în același timp spațiul interior al automobilului versus raportul amprentei și scăzând centrul de greutate pentru o experiență de condus mai distractivă și mai interesantă.

În cele din urmă, Megane E-TECH Electric combină un design compact cu o înălțime limitată (1,50 m) și totuși, spațiul considerabil din interior este clar resimțit chiar si în exteriorul vehiculului.

Funcțiile inspirate direct din lumea crossover-urilor oferă o senzație de robustețe: jante mari de 20 inch, benzi de protecție pe partea inferioară și pasajele roților, linie înaltă a centurii. Linia de coborâre a parbrizului, panourile largi și mânerele ușilor încastrate (standard) conferă mai degrabă imaginea unui coupé. Înălțimea interioară, spațiul și volumul portbagajului amintesc de modelele tradiționale hatchback.

Pentru lansare, Megane E-TECH Electric va fi disponibil în șase culori elegante și atrăgătoare: Rafale Grey, Schist Grey, Midnight Blue, Flame Red, Dymond Black și Glacier White. Pentru o notă mai personală, poate avea și un finisaj în două tonuri, având plafonul, stâlpii și – în funcție de finisajul ales – protecția oglinzii laterale în Schist Grey, Diamond Black sau Glacier White, permițând 30 de combinații posibile.

Pe versiunile de echipare superioare, alte caracteristici distinctive includ culoarea Warm Titanium pe lama frontală a barei de protecție și în spate, precum și orificiile de aerisire laterale. Acest aspect conferă noului Megane E-TECH Electric un sentiment de caracter puternic și sportivitate.

Iluminarea full-LED în partea din față și din spate a noului Megane E-TECH Electric a fost proiectată cu laser fin pentru a-și exprima modernitatea. Mașina are o semnătură luminoasă nouă, cu modele „electrizante” care trec către logo-ul central pentru o emoție sporită. În față, luminile de zi par să se extindă dincolo de proiectoare și își continuă drumul până la orificiile de aer laterale de pe scut. În spate, numeroase fibre micro-optice tăiate cu laser așezate în linii încrucișate creează un efect de strălucire asemănător 3D: liniile suprapuse par să vibreze ca și când ar fi fost în viață. În plus față de indicatoarele foarte elegante, luminile de frână sunt afișate în două linii clare, la fel ca un semn „pauză”.

Ecran OpenR

Anunțat de conceptele TreZor (2016), SYMBIOZ (2017) și MORPHOZ (2019), noul ecran unificat OpenR combină, într-o formă de L inversat, afișajul digital al panoului de bord și afișajul multimedia al consolei centrale. Este prima dată când o asemenea tehnologie este produsă în serie pe mașini standard și este posibilă datorită multor ani de dezvoltare în cadrul echipelor Renault Design, Produs și Inginerie. Integrează de asemenea gurile de aerisire centrale, în conformitate cu finisajul neted al interiorului mașinii.

Ecranul OpenR este realizat din sticlă armată pentru un aspect mai robust, plăcut la atingere și la vedere. Luminozitatea ecranului și reflecția luminii au fost optimizate pentru a asigura o vizibilitate bună chiar și în plin soare; sporit de un tratament antireflex specific. Protecția tradițională împotriva soarelui a panoului de bord a fost, așadar, îndepărtată pentru că nu mai este necesară, economisind spațiu și conferind un aspect final aerodinamic și modern.

Ecranul OpenR are o zonă de afișare unică: 321 cm² pentru ecranul tabloului de bord de 12,3 inch (1920 x 720 pixeli, landscape) și 453 cm² pentru ecranul multimedia de 12 inch (1250 x 1562 pixeli, portrait). Interfața digitală de la bord măsoară, prin urmare, un total de 774 cm², spre deosebire de orice alt vehicul din categorie, apropiindu-se de ceea ce oferă o berlină din clasa superioară a categoriei! Modelul entry-level are un ecran multimedia de 9 inch (1250 x 834 pixeli, landscape).

Ecranul OpenR încorporează tehnologie de ultimă generație pentru o experiență lină și captivantă. Integrează un procesor Snapdragon Automotive Cockpit Platform de ultimă generație cu multiple capacități de afișare 4K, conectivitate avansată cu porturi USB-C și tehnologie esențială pentru siguranța la bord și ADAS (de exemplu, monitorul 3D Around View). În ceea ce privește software-ul de la bord, găsim noul sistem OpenR Link cu Google încorporat, pentru o experiență conectată intuitivă și optimizată.

Sistemul OpenR Link se bazează pe sistemul de operare Android, același sistem care alimentează mai mult de 75% din smartphone-urile din lume*, în versiunea sa dedicată automobilului (Android Automotive). Dezvoltat de Google, este un software deschis, în curs de dezvoltare, mereu actualizat. Simplu și intuitiv, OpenR Link integrează toate funcțiile care pot fi găsite pe un smartphone sau tablet.

La proiectarea platformei CMF-EV, a fost acordată o atenție deosebită asigurării faptului că vehiculele construite pe această platformă pot combina tracțiunea unui motor electric și a unui șasiu energic, fără a afecta confortul. A fost adăugată o nouă servodirecție, astfel încât raportul de direcție este acum de doar 12, cea mai mică valoare de pe piață, pentru un răspuns direct și agil. Efectul combinat al acestor caracteristici este că Megane E-TECH Electric are un răspuns curat și rapid la mișcările aplicate pe coloana de direcție, ceea ce face ca manevrele să fie ușoare.

Pe lângă aceste caracteristici, există și puntea spate multibraț – Parallel Link. Împreună cu noua coloană de direcție, asigură o tracțiune solidă pentru o conducere mai sigură, garantând totodată cea mai bună direcție în ceea ce privește precizia.

În cele din urmă, bateria mai subțire (110 mm) echivalează cu un centru de greutate este mai mic (-90 mm comparativ cu Megane în versiune termică) iar mașina este mai agilă. Greutatea este distribuită uniform datorită acumulatorului care este plasat sub podea.

Motorul Megane E-TECH Electric este cu totul nou. Dezvoltat în cadrul Alianței, acesta este utilizat de diferiții parteneri, cu puține modificări sau deloc. Realizat pe două sit-uri diferite: în Japonia pentru Nissan și în fabrica Cléon din Franța pentru Renault.

Cunoscut sub numele de motorul electric asincron (EESM), a fost utilizat constant de Renault Group și Alianță în ultimii zece ani și va continua să fie folosit și în viitor. Are o performanță mai bună în comparație cu motoarele cu magnet permanent și nu necesită folosirea metalelor rare, reducând astfel impactul asupra mediului și costul producției pe scară largă.

Datorită designului optimizat, motorul este compact și cântărește doar 145 kg (ambreiaj inclus), adică mai puțin cu 10% decât motorul utilizat în prezent pe ZOE, în ciuda unei creșteri semnificative atât a puterii, cât și a cuplului. Megane E-TECH Electric poate fi comandat fie cu 130 CP și 250 Nm, fie cu 220 CP și 300 Nm.

De fiecare dată când mașina frânează, bateria recuperează din energie, dar pentru a permite optimizarea gestionării energiei – indiferent de modul în care este folosită mașina – Megane E-TECH Electric a fost echipat cu un sistem de frânare regenerativă optimizat.

Activă când butonul de transmisie este în poziția D, frânarea regenerativă ajută la recuperarea energiei pe măsură ce mașina încetinește (ridicând piciorul de pe accelerație) pentru a o transforma apoi în energie electrică care poate fi apoi stocată. Ajută la îmbunătățirea eficienței și autonomiei bateriei în timp ce frânele sunt folosite mai puțin.

Megane E-TECH Electric optimizează în continuare frânarea regenerativă prin includerea a patru niveluri de frânare interschimbabile care pot fi selectate prin butoanele situate în spatele volanului: Nivelul 0 (fără frânare regenerativă) până la nivelul 3 (regenerare maximă și frânare optimizată a motorului pentru o conducere urbană complet intuitivă).

La fel ca noul său motor, Noul Megane E-TECH Electric are, de asemenea, o baterie nouă de 395 kg, concepută pentru a se potrivi perfect pe platforma CMF-EV. La 110 mm – cu 40% mai mică decât bateria ZOE – este cea mai subțire de pe piață. Contribuie la scăderea înălțimii totale a vehiculului la 1,50m pentru o aerodinamică și o eficiență mai bune.

Megane E-Tech Electric cu două pachete de baterii

Megane E-TECH Electric oferă două capacități ale bateriei: 40 kWh pentru o autonomie de 300 km (standard WLTP) sau 60 kWh pentru o autonomie de până la 470 km (standard WLTP, în funcție de versiuni).

Bateria de 40 kWh este alcătuită din 8 module a câte 24 de celule, distribuite pe un singur strat. Bateria de 60 kWh este formată din 12 module de 24 de celule fiecare, distribuite pe două straturi. În ambele cazuri, dimensiunile bateriei rămân neschimbate, în special înălțimea record de 110 mm. Aceste baterii sunt garantate timp de 8 ani. În acest interval, bateriile sunt înlocuite gratuit dacă se deteriorează la un nivel sub 70% din capacitatea lor nominală.

Obiectivul Megane E-TECH Electric este de a oferi clienților performanțe echilibrate și optimizate la un cost rezonabil. Diferitele versiuni ale gamei acoperă majoritatea nevoilor, atât zilnice, cât și excepționale (excursii de weekend și de vacanță).

În plus față de cele două puteri diferite ale motorului și oferta privind capacitatea bateriilor, versatilitatea Megane E-TECH Electric este îmbunătățită de soluțiile multiple de încărcare, inclusiv cea de 130kw disponibilă pe autostrăzi, față de cei 22 kw disponibili pe scară largă în oraș. Toate sunt optimizate pentru o eficiență maximă.

Megane E-TECH Electric este compatibil cu toate infrastructurile de încărcare de curent alternativ: de la priză internă (10A / 2,3kW monofazat) până la stații publice de încărcare (32A / 22kW trifazat) recuperând pe acesta din urmă până la 160 km într-un oră.
În funcție de versiune, poate fi, de asemenea, compatibil cu infrastructura de încărcare DC de până la 130 kW (prize combo CCS), cum ar fi stațiile de încărcare rapidă pe autostrăzi. Cu DC 130kW, Megane E-TECH Electric recuperează până la 300 km WLTP în doar 30 de minute.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca......
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...