Renault a prezentat Symbioz, un nou vehicul de familie

Model compact cu caracteristici ideale pentru transportul unei familii, Renault Symbioz excelează la capitolul modularitate, dar oferă potențialilor clienți o singură opțiune pentru sistemul de propulsie.
Robert Stan - joi, 02 mai 2024, 11:15
Renault a prezentat Symbioz, un nou vehicul de familie

Francezii de la Renault par să se afle total sub imperiul ideii de a dezvolta mașini de familie. Majoritatea modelelor prezentate în ultima vreme au avut în descriere și specificații această temă, chiar dacă vorbim despre Captur, Arkana, Austral, Rafale sau electricul Scenic. Noul Renault Symbioz nu face excepție.

Parcă pentru a își bulversa clienții, cei de la Renault au decis să pună pe piață o întreagă serie de mașini cu dimensiuni și caracteristici apropiate, toate făcând parte din așa-numita gamă de familie „voitures à vivre”. În cazul noului Symbioz, francezii notează că modelul se încadrează între Captur și Austral și cifrele demonstrează că au dreptate: lunginea Captur este de 4,23 metri, cea a Symbioz de 4,41 metri, iar cea a Austral de 4,51 metri. Mai mult, în aceeași zonă marca are și recent lansatul model Scenic (4,47 m). E drept că, spre deosebire de celelalte trei modele acesta din urmă este comercializat strict cu propulsie electrică. Are rost să mai menționăm că puțin mai sus în gamă se află Arkana (4,56 m) dar și frații Rafale (4.710 m) și Espace (4.722 m)?

Dincolo de ambiția celor de la Renault de a ocupa fiecare subsegment din piața vehiculelor compacte, trebuie menționat că noul Symbioz este un model versatil care permite adaptarea habitaclului după dorința celor pe care îi transportă.

Construit pe versiunea extinsă a platformei CMF-B utilizată pe modelele de clasă B Clio și Captur, precum și de modelul de clasă C Arkana, Symbioz are un interior modular a cărui banchetă din spate poate glisa 16 cm, creând un spațiu de 221 mm pentru genunchii pasagerilor din spate și asigurând o capacitate a portbagajului de 492 de litri.

Atunci când scaunele din spate nu sunt ocupate, bancheta glisează înainte pentru a crește capacitatea portbagajului la 624 litri. Și chiar la 1.582 litri atunci când scaunele din spate sunt complet rabatate (2/3-1/3). Spațiul pentru bagaje se completează perfect cu podeaua din cel destinat pasagerilor facilitând încărcarea obiectelor lungi sau voluminoase. Symbioz are, de asemenea, 24,7 litri de spațiu de depozitare în interiorul cabinei, inclusiv 7 litri numai în torpedou.

Modelul dispune de un hayon acționat electric cu deschidere de tip hands-free. Din interior, șoferul poate deschide și închide portbagajul, folosind butonul dedicat de pe tabloul de bord. Din exterior poate fi folosit butonul electric de pe portbagaj sau cardul hands-free. Mașina are și senzor de mișcare sub bara din spate care permite deschiderea hayonului prin simpla mișcare a piciorului în raza acestuia.

Prezentat în premieră pe Rafale și Scénic E-Tech electric, panoul din sticlă opacizantă Solarbay este o caracteristică iconică a noii generații „voitures à vivre” de la Renault. Acesta este inclus în tehnologiile disponibile pe Symbioz, în conformitate cu dorința mărcii de a echipa modelele sale de masă cu cea mai bună tehnologie disponibilă.

Cu tehnologia sa „AmpliSky”, Solarbay elimină necesitatea unei opacizări complete. Când e activat, sistemul întunecă panoul pe segmente la cerere, folosind tehnologia PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal), unde structura moleculară reacționează la un curent electric. Acest panou inteligent din sticlă poate fi controlat printr-un comutator sau prin comandă vocală folosind Google Assistant.

Șoferul și pasagerii pot alege între patru poziții ale panoului: complet transparent, complet opac, transparent față și opac spate sau invers. Panoul din sticlă Solarbay limitează, de asemenea, efectul de seră în habitaclu și menține confortul termic la bord atât vara, cât și iarna, mai eficient decât o trapă mecanică. Mai mult, panoul se estompează automat atunci când se oprește contactul și pasagerii părăsesc vehiculul. Când vehiculul este repornit, Solarbay revine la cea mai recentă poziție.

Caracteristicile sculpturale ale noului limbaj de design Renault, vizibile în partea din față și din spate ale modelului Symbioz, încadrează liniile netede și simple ale portierelor. Noul logo Renault este prezent într-o varietate de forme. Acesta este complet format în centrul grilei, împărțit în două pentru a scoate în evidență semnătura luminoasă sau transformat într-un model grafic pe grila radiatorului.

Partea din spate este sculptată, generoasă și dinamică, captând lumina în mod continuu. Luminile fac mașina să pară mai lată, oferindu-i o prezență vizuală puternică și permițându-i, în același timp, să se poată strecura și prin pasaje înguste. Hayonul vertical dezvăluie un spațiu interior generos.

Symbioz este disponibil într-o gamă de șapte culori, inclusiv noua nuanță vibrantă Mercury Blue. Nuanța Flame Red este disponibilă gratuit în configurator, care include și alte cinci culori: Pearl White, Cassiopée Grey, Starry Black, Rafale Grey și Iron Blue.

Pachet tehnologic amplu, dar un singur sistem de propulsie

Este interesant de observat că oficialii mărcii franceze au decis să doteze Renault Symbioz cu un singur sistem de propulsie, limitând drastic opțiunile potențialilor clienți sau direcționându-i astfel pe cei nemulțumiți către celelalte modele compacte din gama sa.

În acest context, noul model poate fi comandat strict cu motorizarea E-Tech hybrid 145 care implică o arhitectură hibridă tip serie-paralel cu două motoare electrice (un motor electric de 36 kW și un generator de pornire de înaltă tensiune HSG de 18 kW) și un motor cu patru cilindri, de de 1.6 litri, care dezvoltă 94 CP, alimentat cu benzină. Totul cuplat la o cutie inteligentă multi-modală fără ambreiaj și o baterie de 1,2 kWh.

Așa cum este cunoscut deja de la alte modele ale mărcii, această cutie de viteze are patru trepte pentru motorul pe benzină și două pentru motorul electric principal. Motorizarea E-Tech full hybrid 145 combină funcționarea motorului cu ardere internă și a motorului electric în până la 14 moduri diferite pentru o eficiență optimizată a consumului de combustibil.

Renault Symbioz este livrat și cu funcția de conducere hibridă predictivă, soluție care maximizează utilizarea energiei electrice față de cea termică, pentru un consum redus de combustibil. Folosind datele furnizate de funcția de cartografiere conectată (Google Maps), acesta ia în considerare topografia (dealuri, coborâri etc.), durata călătoriei și traficul. Aceste date sunt procesate în avans de sistemul de gestionare a bateriei, permițându-i să maximizeze utilizarea energiei electrice.

Pe lângă un sistem de propulsie modern și performant, șoferul are la dispoziție o gamă largă de sistem de asistență care include Active Driver Assist (un sistem de conducere autonomă de nivel 2), recunoașterea semnelor de circulație, frânare automată de urgență, Safety Coach (o funcție concepută pentru a crește gradul de conștientizare a comportamentului și practicilor șoferului care punctează stilul acestuia de conducere pe o scară de la 0 la 100), avertizare unghi mort, asistent pentru păstrarea benzii de rulare, avertizare la părăsirea benzii de circulație, alertă privind atenția șoferului, control adaptiv al vitezei de croazieră, asistent la pornirea din rampă și multe altele.

Prețurile noului Renault Symbioz nu au fost încă anunțate, însă este cert că mașina va putea fi comandată în trei echipări – Techno, Esprit Alpine și Iconic.

Te-ar mai putea interesa și
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa în regim dual
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa ...
Romgaz, primul producător de gaze din România, controlat de stat, a scos la licitație lucrările de construcție la primul său parc fotovoltaic. O centrală fotovoltaică de 41 MWp, pe terenul......
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania maghiară de petrol și gaze MOL și-a exprimat oficial interesul pentru achiziționarea rafinăriei Lukoil de la ...
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut – CNIR
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut ...
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Federația Română de Canotaj în vederea realizării ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Start pentru construcția celui mai lung tunel, Poiana (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Start pentru construcția celui mai lung tunel, Poiana (Video)
A fost emisă Autorizația de Construire pentru tunelul Poiana, de pe Autostrada Sibiu - Pitești (A1). Este cel mai lung ...