Şeful Renault: Compania ar putea să dispară. Doar Dacia o mai ţine în viaţă
‘Nu ştiu nici o companie care să fie viabilă, care să poată prospera pe baze necompetitive’, a declarat Ghosn, citat agenţia EFE. El a subliniat că ‘baza naturală’ a grupului Renault este Franţa, iar pe această piaţă societatea sa pierde din competitivitate şi un producător auto nu se poate dezvolta dacă pe piaţa sa de bază nu este competitiv. Carlos Ghosn a insistat că pericolul dispariţiei Renault este real şi s-ar putea produce într-un orizont de timp mediu, solicitând guvernului de la Paris să aprobe ‘un plan de acţiune’, care să aibă în vedere costurile cu forţa de muncă. „Renault ar putea să dispară din forma pe care o are astăzi”, a spus şeful Renault. Însuşi premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a recunoscut că aceste costuri sunt o problemă a industriei franceze.
Cu zi în urmă, Ghosn a condiţionat menţinerea numărului actual de angajaţi ai Renault de creşterea competitivităţii şi a confirmat că, în faţa perspectivelor negative ale pieţei europene, reducerea capacităţilor de producţie este ‘inevitabilă’.
Preşedintele Renault a mai precizat că această companie încă mai este rentabilă datorită gamei de autoturisme ieftine (Dacia n.red), alianţei cu Nissan şi internaţionalizării producţiei.
Profitul a scăzut cu aproape 40% în prima jumătate a anului
Profitul net al Renault a scăzut cu 39% în prima jumătate a anului, la 746 milioane de euro, însă grupul francez estimează în continuare creşterea vânzărilor de autovehicule în acest an şi menţine estimarea de profit pentru 2012
Câştigul s-a situat sub aşteptările analiştilor de 873 milioane de euro.
La fel ca mulţi alţi producători de autovehicule din Europa, grupul Renault a fost afectat de o scădere mai puternică şi de durată mai lungă decât anticipau experţii din industrie în urmă cu un an. Vânzările pe piaţa europeană se vor situa în acest an cu 23% sub nivelul din 2007, iar Renault avertizat că anticipează pentru 2012 o contracţie de 6-7% comparativ cu anul trecut, mai mare cu 3 puncte procentuale decât se estima anterior.
România, a doua ţară a planetei Renault
Investiţiile financiare ale grupului Renault, de la intrarea pe piaţa românească, în urmă cu 12 ani, se ridică la două miliarde de euro. Doar în 2012, investiţiile francezii vor atinge 250 de milioane de euro, printre proiecte numărându-se o linie robotizată de prese de mare tonaj, dublarea capacităţii turnătoriei de aluminiu şi creşterea cu 30% a capacităţii de producţie a cutiilor de viteze.
Directorul comercial Dacia, Thomas Dubruel, a declarat că Renault şi Dacia deţin în România cea mai importantă uzină de vehicule din grup şi cea mai mare platformă logistică a alianţei Renault-Nissan. Tot în România funcţionează a doua uzină mecanică din grup, al doilea centru de inginerie, unicul centru de proiectare şi fabricare a matriţelor şi cea mai mare magazie de piese.
„Dacia a salvat Renault de la faliment. Este o reţetă de succes, un model de business” – directorul general ArcelorMittal Galaţi
Directorul general al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a declarat în cadrul unui congres că Dacia a salvat Renault de la faliment şi că reprezintă un model de afacere pentru compania ArceloMittal.
„Eu şi colegii mei din management avem un model de urmat. Ne-am raportat la standardele de la Dacia pentru că suntem realmente impresionaţi de povestea de succes de la Dacia. În şase-şapte ani au reuşit să schimbe tot din ceea ce era fosta uzină. Am o experienţă îndelungată în industria auto şi pot spune că, vizitând
Dacia, observi că nu e nicio diferenţă între Dacia şi orice altă fabrică auto din vestul Europei în termeni de curăţenie, de management, de pricepere tehnică a oamenilor. Singura diferenţă e că cei de la Dacia au mai puţini roboţi. Dacia câştigă bani şi se poate spune că a salvat Renault de la faliment”, a spus el la o dezbatere publică organizată la combinat.
Renault vrea să cucerească Africa cu Dacia
Renault se poziţionează pentru o explozie a pieţei auto din Africa, pariind, printr-o ofensivă construită în jurul mărcii Dacia, că populaţia de pe continent se va îndepărta, treptat, de autobuze şi maşini vechi, în timp ce competitorii grupului francez „merg pe vârfuri” în regiune.
Producătorul auto francez şi Nissan Motor, partenerul său japonez, investesc 1 miliard de euro la fabrica din Tanger, Maroc, extinzând masiv producţia.
Totodată, Renault se pregăteşte să ridice o fabrică în Algeria.
„Africa se stabilizează. Este mai bine să ne poziţionăm acum, pentru a avea noi motoare de creştere pe măsură ce pieţele vor începe să se maturizeze”, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg Jean-Christophe Kugler, senior vice president la Renault pentru regiunea africană.
Renault, al treilea mare grup auto european, promovează marca „de buget” Dacia în Africa, încercând astfel să compenseze pentru contracţia puternică a pieţei europene.
Între timp, companiile asiatice care produc automobile low-cost atacă agresiv Europa, în timp ce producătorii de autoturisme premium, precum BMW sau Mercedes-Benz, introduc tot mai multe modele de mici dimensiuni.
Piaţa auto europeană este în contracţie pentru cel de-al cincilea an consecutiv şi va atinge în 2012 cel mai redus volum din 1995, estimează Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile.
Cota de piaţă a Renault în UE a scăzut în prima jumătate a anului la 8,5%, de la 9,5% în perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce companiile sud-coreene Hyundai şi Kia şi-au extins amprenta de la 4,7% la 5,9%. BMW, care a lansat o nouă versiune a compactei Seria 1 şi a extins propunerile mărcii Mini, şi-a consolidat poziţia de la 5,7% la 6,1%.
Renault merge însă mai bine decât rivalul francez PSA Peugeot Citroen, deoarece s-a extins mai devreme pe pieţele emergente şi datorită alianţei cu Nissan, care datează din 1999. Renault generează 47% din afaceri în afara Europei, faţă de 39% în cazul Peugeot.
Renault a obţinut în primul semestru un profit net de 786 milioane euro, datorită creşterii livrărilor cu 20% în America Latină şi cu 29% în Rusia. Nissan, unde Renault deţine 43% din acţiuni, a contribuit cu 230 milioane euro la rezultat.
Dacia, cumpărată în 1998 de grupul francez, se află la centrul campaniei Renault de extindere pe pieţele emergente, notează Bloomberg, deoarece companiile rivale nu pot concura cu modelul unic de tehnologie europeană la preţuri mici. Spre exemplu, Sandero pleacă de la 6.790 euro în Germania, faţă de 9.850 euro pentru modelul Volkswagen Up, de mai mici dimensiuni.
„Este clar că au un avantaj în acest segment”, comentează pentru Bloomberg Ian Fletcher, analist la IHS Automotive, Londra.
Jean-Christophe Kugler anticipează că Africa va avea, începând cu deceniul următor, o evoluţie „în oglindă” cu cea a Americii Latine. Vânzările de automobile noi din America de Sud vor creşte în acest an la 5,75 milioane de unităţi, dublu faţă de nivelul din 2005, estimează IHS Automotive. Vânzările din Africa de Sud vor totaliza aproximativ 1 milion de autoturisme în acest an, reprezentând peste jumătate din piaţa de pe întreg continentul. Astfel, în 2012, piaţa auto africană va reprezenta o maşină nouă vândută la fiecare 1.000 de persoane, faţă de 15 la 1.000 în America Latină.
„Strategia Renault de a ajunge primii acolo este una foarte solidă. Au performanţe semnificativ mai bine decât Peugeot, în mare măsuri datorită acestei strategii”, spune Neil King, analist la Euromonitor International.
Peugeot a înregistrat o pierdere de 819 milioane euro în prima jumătate a anului, de la un profit de 806 milioane euro în aceeaşi perioadă a lui 2011. Cele trei mari agenţii de rating atribuie companiei ratinguri în cateogria investiţiilor cu caracter speculativ.
Fabrica Renault de la Tanger este cea de-a doua deschisă pe continent, după cea de la Casablanca, în funcţiune de 50 de ani. După extindere, unitatea va avea o capacitate de producţie de 400.000 de autovehicule pe an, cu mult peste orice altă fabrică de pe continentul african.
Renault a găsit parteneri locali pe continent, precum conglomeratul Duarte din Angola, unde veniturile sunt în creştere datorită descoperirilor de zăcăminte de petrol şi gaze din ultimii ani . Grupul francez are 14 parteneri de distribuţie şi import în 25 de ţări din Africa sub-sahariană.