După primele cinci luni ale anului, vânzările Renault în ţările Uniunii Europene sunt în scădere cu 22%, cel mai mare declin al unui producător mare pe piaţa europeană. Renault a consemnat vânzări de doar 363.000 de unităţi, cota de piaţă la nivelul continentului scăzând de la 7,9 %, anul trecut, la doar 6,7% anul acesta. Doar evoluţia ceva mai bună a mărcii Dacia a mai estompat din minusuri la nivelul Grupului: vânzările marca Dacia au scăzut cu doar 8,6% în această perioadă.
Nici ceilalţi producători francezi nu o duc mult mai bine, dar declinul este ceva mai redus. Peugeot a consemnat o reducere a vânzărilor de doar 16% (354.000 de maşini), iar în cazul lui Citroen minusul a fost de 13,7%, la 306.000 de unităţi.
Vânzările slabe, dublate de o capacitate de producţie care nu s-a adaptat scăderii pieţei, i-a făcut pe constructorii francezi să mergă cu mâna întinsă la Palatul Elysee. Carlos Tavares, numărul doi de la Renault a cerut public autorităţilor să ia noi măsuri pentru stimularea vânzărilor de maşini, în Franţa şi în întreaga Europă, aşa cum au făcut Guvernele până în 2010. Însă nu se ştie dacă noua putere socialistă va arunca pe umerii contribuabililor costurile, care nu sunt mici. Ultimul program anual de sprijinire a producţiei de maşini prin prime de casare (sistemul “Rabla” de la noi), de care beneficiază mai ales maşinile mici entry-level ale Renault, a costat statul francez un miliard de euro.
Iar de o politică unitară în ceea ce priveşte scheme de sprijin la nivelul continentului pare a nu fi nevoie chiar acum, pentru că unii nu suferă chiar atât de tare. Nemţii, adică. Volswagen, care se vrea cel mai mare producător auto din lume, au înregistrat, cu toate mărcile, vânzări în scădere cu doar 2,4%-mult sub piaţă, care a căzut cu 7% (VW minus 3,3%, Audi plus 3,8%, Seat minus 16,9%, Skoda 1,4%). Grupul VW a ajuns de fapt la un sfert din toată piaţa europeană.
Cât de mare este presiunea pentru Renault? Francezii au anulat chiar prezentarea cu public pe care urmau să o facă la Geneva pentru noul Clio IV (500 de invitaţi) şi, din motive de cost, va prezenta maşina, în premieră, pe internet. Asta în condiţiile în care presa franceză scrie că noua maşină este vitală pentru viitorul Renault. Oricum, marea majoritate a celor 350.000-400.000 de maşini pe care Renault vrea să le scoată în fiercare an, vor fi fabricate la uzina din Turcia. Motivul: fiecare Clio IV care va fi produs la uzina Renault din Flins, Franţa, costă cu 1.300 de euro mai mult.
Problemele pieţei auto din Europa îi fac pe analişti să fie siguri că singura soluţie este închiderea de fabrici. Potrivit unor estimări ale unui analist UBS, Philippe Houchois, citat de Bloomberg, marii producători ar trebui să închidă în acest an câte o fabrică, fiecare. Adică General Motors, Fiat, PSA Peugeot Citroen, Ford şi Renault. Închiderea fabricii GM din Bochum, prima măsură de acest tip luată de grupul american în Germania după al doilea Război Mondial, va rezolva numai o mică parte din problemele industriei auto europene, spun europenii.
Deşi estimarea celor de la Bloomberg este de natură să-i îngrijoreze pe români (singurele fabrici auto de la noi sunt deţinute de Ford şi Renault, de pe listă), strategia francezilor este dezvoltarea puternică a segmentului low-cost, unde se găseşte Dacia.
La începutul acestui an, Renault a inaugurat uzina din Tanger, unde se produce Dacia Lodgy, prima maşină sub numele Dacia produsă în afara României. În această nouă fabrică, francezii au investit circa un miliard de euro şi susţin că intenţionează să facă din ea cea mai competitivă uzină a grupului, în termen de costuri. Va produce 150.000-170.000 de masini pe an. De anul viitor, o noua linie de producţie va fi adaugată, ceea ce înseamnă un total de 340.000 de maşini pe an, poate chiar 400.000, daca se lucreaza şi în week-end-uri. Adica tot atât cât fabricile Renault din Franta, cele de la Flins sau Douai.
Nu trebuie uitat nici de noua fabrică pe care Renault vrea s-o ridice în Algeria (75.000 de maşini pe an), cu toate că, cel puţin până acum, prima piaţă ţintită ar fi chiar cea locală iar modelul fabricat va fi low-cost-ul Symbol, cel mai bine vândut model Renault în Algeria.
Odiseea Dacia, arma low-cost a Renault, va continua şi în acest an. După monovolumul Lodgy, în acest an va urma succesorul Logan-ului, o maşină “cu o atracţie magnetică” după cum spunea chiar vicele de la Dacia, Constantin Stroe, şi utilitara Dacia Dokker. Ambele maşini vor fi arătate publicului la salonul de la Paris. Urmaşul Loganului va fi asamblat în România, iar Dokker cel mai probabil la Tanger.