Renault cere partenerului Nissan să nu îi mai contacteze pe membrii boardului său

Economica.net
12 12. 2018
renault_4444_02212100

Începând din data de 19 noiembrie, când a fost arestat preşedintele director general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, atât Renault cât şi Guvernul francez au cerut să aibă acces la ancheta internă efectuată de Nissan, anchetă care a determinat constructorul japonez să îşi acuze propriul preşedinte de nereguli financiare.

Carlos Ghosn a fost pus luni sub acuzare în Japonia pentru că a omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde yeni (38 milioane euro) realizate timp de cinci ani, între 2010 şi 2015. Chiar dacă Nissan l-a concediat pe Carlos Ghosn din postul de preşedinte, franco-brazilianul rămâne în continuare preşedinte director general al Renault, grupul francez optând, pentru moment, pentru o conducere interimară.

Consiliul de Administraţie de la Renault se reuneşte joi iar elementele descoperite cu ocazia anchetei interne efectuate la Nissan vor fi comunicate şi boardului Renault, a declarat una dintre sursele citate de Reuters. La aceeaşi reuniune ar putea fi discutat şi viitorul lui Carlos Ghosn.

Înainte acestei reuniuni însă, Renault a cerut Nissan să nu încerce să îi contacteze pe membri Consiliului său de Administraţie, pentru că astfel de contacte sunt în afara canalelor de comunicare convenite pentru procedurile sensibile, a adăugat una din surse. Potrivit unei alte surse, Nissan s-ar fi oferit săptămâna trecută să pună la curent boardul Renault cu ceea ce susţine că sunt dovezile infracţiunilor comise de Ghosn. Însă, constructorul francez a sfătuit Nissan să se adreseze avocaţilor săi astfel că la începutul acestei săptămâni la Paris a avut loc o întâlnire între echipele de jurişti de la Nissan şi Renault. Ulterior, constructorul japonez l-a invitat şi pe Thierry Bollore, numit director general adjunct la Renault după arestarea lui Ghosn, precum şi pe alţi membri ai Consiliului de Administraţie de la Renault să vină şi să examineze concluziile anchetei interne efectuate de Nissan. Cu toate acestea, Bollore, a cerut marţi Nissan să se abţină de la a contacta Consiliul de Administraţie de la Renault.

Aceste evoluţii sugerează tensiunile care există în prezent între cei doi parteneri ai alianţei Renault-Nissan, care anul viitor va aniversa 20 de ani, în pofida asigurărilor oficiale venite din ambele părţi referitoare la dorinţa de a păstra acest parteneriat.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun, etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.