Odată cu prezentarea rezultatelor financiare ale grupului Renault, mai multe informații au răzbătut în mass-media. Una dintre acestea se referă la posibila vânzare a unei părți din pachetul de acțiuni deținut de Renault la partenerul de alianță Nissan.
Conform Bloomberg, care citează persoane implicate în discuțiile dintre cele două companii, oficialii Renault iau în calcul opțiunea de a vinde o parte dintre acțiunile deținute la Nissan pentru a genera fondurile necesare conversiei mai rapide la vehicule 100% electrice.
Totodată, o astfel de mutare ar avea darul de a atenua tensiunile de lungă durată dintre grupul francez și cel nipon, care, deși se află de ani buni într-o alianță, nu au ezitat să-și arate opiniile diferite. Aceste tensiuni au atins apogeul odată cu arestarea în Japonia a fostului director Renault și președinte al Alianței Renault – Nissan, Carlos Ghosn.
De altfel, dezechilibrul dintre pachetele de acțiuni deținute reciproc pare a fi fundamentul tuturor problemelor dintre cele două companii. În timp ce Renault deține 43% din Nissan și are reprezentanță în consiliul de administrație, japonezii dețin doar 15% din acțiunile grupului francez și nu au drept de vot.
Conform surselor Bloomberg, o parte dintre cele 1,83 de miliarde de acțiuni deținute de Renault ar putea fi cumpărate chiar de Nissan. Grație rezultatelor bune din ultima perioadă, compania japoneză deține suficiente rezerve pentru a putea încerca o astfel de achiziție.
Totuși, Renault ar putea include în tranzacție și alte companii interesate. O opțiune confirmată de sursele Bloomberg ar putea fi chinezii de la Zhejiang Geely Holding care controlează și Volvo Cars. Geely a devenit deja partener cu Renault pentru dezvoltarea afacerilor grupului francez din Coreea de Sud.
Deși nu există încă date concrete despre o potențială tranzacție, cei de la Bloomberg estimează că întregul pachet de acțiuni deținut de Renault la Nissan ar valora circa 7,1 miliarde de euro. În acest context, dacă francezii și-ar reduce participația până la o cotă de 15%, astfel încât companiile să ocupe poziții similare în cadrul parteneriatului, suma încasată de Renault ar putea fi de peste 4,60 de miliarde de euro.
O altă informație care a venit de această dată chiar de la Thierry Pieton, directorul financiar al grupului francez, este că discuțiile cu privire la viitorul companiei ruse AvtoVAZ „înregistrează progrese”.
Partener cu rușii de la Rostec în acționariatul AvotVAZ, companie care produce în Rusia mașinile Lada, Renault s-a văzut nevoit să oprească asamblarea la cele două uzine ale firmei ruse. Asta în ciuda faptului că președintele rus, Vladimir Putin, a amenințat companiile străine care părăsesc țara că uzinele deținute ar putea fi naționalizate.
Cum Renault deține 68% din AvtoVAZ și firma rusească se afla în plin proces de eficientizare și includere în aceeași unitate de business cu Dacia, decizia de a bloca activitatea sa nu a fost deloc una ușoară. Mai ales că AvtoVAZ și celelalte activități de producție și comerț ale Renault din Rusia au însemnat aproximativ 10% din veniturile grupului din 2021.