Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Așa cum au anunțat șefii grupului francez Renault încă de la prezentarea „International Game Plan 2027”, modelul Dacia Duster asamblat în România va avea un frate geamăn produs în Turcia, la uzina Oyak Renault din Bursa.
La finalul acestei săptămâni, noul model cu siglă Renault a fost prezentat oficial și, așa cum susțin oficialii turci și francezi, el va intra în producție la uzina din Bursa în a doua jumătate a anului.
„Investiția de peste 400 de milioane de euro realizată de Oyak împreună cu grupul francez va consolida și mai mult poziția internațională a Renault și a Turciei”, a declarat în timpul prezentării noului produs Berk Çağdaș, directorul uzinei turce.
Mult mai interesant este faptul că, deși pare identic cu versiunea românească, modelul turcesc a fost lansat cu motto-ul „Turkey’s Duster, the New Renault Duster” (Dusterul Turciei, noul Renault Duster).
„Prin International Game Plan 2027, pe care l-am anunțat la Istanbul în decembrie 2023, cu participarea directorului general al mărcii Renault, Fabrice Cambolive, am subliniat faptul că Turcia va deveni un centru de export și că patru noi modele ale mărcii dintre care trei SUV-uri, vor fi produse la Uzinele de Automobile Oyak Renault din Bursa (MAIS) până în 2027. Astăzi, avem plăcerea de a prezenta noul Renault Duster, unul dintre primii și cei mai importanți pași ai acestui plan”, a menționat Berk Çağdaș.
Mai mult chiar, el a explicat și că noul Renault Duster și va fi exportat în diferite țări ale lumii, fapt confirmat și de Jan Ptacek, directorul general al Renault Turcia și fost șef al Renault Commercial Roumanie.
„Suntem mândri că noul Renault Duster va fi produs la uzina Oyak Renault din Bursa. Noul Renault Duster este primul pas al International Game Plan 2027 care ne va permite să producem patru noi modele Renault în Turcia. Noul Renault Duster ne va ajuta să consolidăm marca, să ne extindem amprenta pe piața SUV-urilor și să implementăm strategia noastră de electrificare. Vom transforma uzina noastră din Bursa într-un centru de export nu doar pentru Europa, ci și pentru restul lumii”, a declarat Jan Ptacek.
Prin urmare, în timp ce modelul Dacia Duster produs în România va rămâne dedicat piețelor din Europa, versiunea turcească, purtând emblema Renault, se va adresa piețelor din alte zone geografice apropiate, în special celor pe care, până la debutul agresiunii asupra Ucrainei, le aproviziona Rusia de la uzina Renault de lângă Moscova, acum cedată statului rus.
De altfel, într-o discuție purtată la testul internațional Dacia Duster desfășurat în Spania, liderul global al mărcii dacia, Denis Le Vot, a confirmat pentru Economica.net că investiția grupului Renault în uzina din Turcia are ca scop acoperirea piețelor pe care le aprovizionau uzinele companiei franceze de la Moscova și Togliatti.
„Puteți spune și așa”, a răspuns cu câteva săptămâni în urmă Denis Le Vot la o întrebare care viza exact folosirea uzinei din Turcia pentru a acoperi golul lăsat de cele din Rusia.
Șeful Dacia a explicat că, în Turcia, cumpărătorii preferă un automobil Renault în fața unuia cu sigla Dacia „pentru că prețul de revânzare este mai mare”. Desigur, această afirmație poate fi interpretată și ca o posibilitate a grupului francez de a vinde produsul cu un preț mai mare ținând cont că poartă o emblemă mai prestigioasă decât cea a mărcii românești.
Totodată, ținând cont că modelul Duster vândut în Turcia era, până acum, asamblat sub marca Dacia în România, oficialul a ținut să menționeze că mutarea unei părți a producției acestui SUV de la Mioveni la Bursa nu va afecta activitatea fabricii românești pentru că există destule produse care să acopere capacitatea de producție și, în plus, piața europeană nu pare să necesite un număr mai mare de mașini.
Citește și:
– Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
– Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală