Renault mută în Algeria o parte din producţia modelului Symbol, de la Mioveni

La mai puţin de un an de când Renault a decis mutarea a trei sferturi din producţia modelului Dacia Sandero de la Mioveni la Tanger în Maroc, francezii au în plan şi relocarea unei capacităţi de producţie de 25.000 de maşini Renault Symbol din România, la noua uzină din Oran, Algeria, deschisă la începutul acestei săptămâni, scrie ZF.
Economica.net - lun, 17 nov. 2014, 12:31
Renault mută în Algeria o parte din producţia modelului Symbol, de la Mioveni

„Uzina din Algeria va produce Renault Symbol pentru a răspunde cererii pieţei locale. Aceasta va însemna că producţia de Symbol pentru piaţa algeriană va trece treptat de la Mioveni la uzina din Oran. Uzina de la Mioveni va continua să livreze modelul Dacia Logan pentru piaţa algeriană. În România, la Mioveni se va produce în continuare modelul Renault Symbol pentru piaţa turcă“, au declarat reprezentanţii Direcţiei de Comunicare Renault România. Citeşte mai mult pe ZF

Renault, proprietarul Dacia, a inaugurat uzina de la Oran, Algeria, la începutul lunii noiembrie.

În virtutea unui acord semnat în luna decembrie 2012 între Renault, Société Nationale de Véhicules Industriels (SNVI) şi Fonds National d’Investissement (FNI), statul algerian va deţine 51% din acţiunile uzinei, iar grupul francez va deţine restul de 49%.

Uzina va crea 350 de locuri de muncă directe, ceea ce îi va permite să aibă o capacitate de asamblare de 25.000 de vehicule pe an în prima fază a proiectului. În cea de a doua fază, capacitatea de producţie ar urma să ajungă la 75.000 de vehicule pe an, iar uzina va asambla şi utilitare. Potrivit surselor algeriene, investiţia iniţială de 50 de milioane de euro în această uzină ar urma să crească în timp până la 800 milioane de euro.

Obiectivul uzinei de la Oued Tlelat este să ajungă la mărimea uzinei Renault de la Tanger, în Marocul vecin, care în 2013 a produs 100.000 de vehicule, dintre care 90% destinate exportului. De pe liniile de asamblare ale uzinei din Maroc ies modelele Dacia Lodgy, Dokker şi Sandero.

Algeria este a doua mare piaţă auto din Africa cu peste 400.000 de vehicule importate în fiecare an. În prezent însă piaţa algeriană înregistrează o scădere de aproximativ 20%, în primele nouă luni ale acestui an fiind importate doar 324.000 de vehicule în valoare de 4,14 miliarde de dolari, faţă de 439.000 de vehicule în valoare de 5,42 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut.

Grupul Renault trece printr-un proces de extindere rapidă pe alte continente. În luna mai, Renault a demarat procedurile pentru asamblarea berlinei Fluence în Malaisie, iar în luna aprilie a prezentat un plan de investiţii în valoare de 162 de milioane de euro pentru a produce două noi vehicule la uzina sa de la Curitiba (Brazilia). Anterior, în luna decembrie 2013, Carlos Ghosn a semnat un acord pentru înfiinţarea unei societăţi mixte în China, împreună cu constructorul local Dongfeng. Viitoarea uzină de la Wuhan ar urma să demareze producţia în 2016, iar primele modele vor fi de tip SUV. Renault, singurul mare producător auto mondial care nu are încă o uzină în China, vrea să vândă 600.000 de vehicule pe an în cea mai mare piaţă auto din lume.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Cinci dintre cele mai mari bănci din Wall Street s-au retras în ultimele săptămâni din NetZero Banking Alliance, o inițiativă a ONU, potrivit relatărilor din presă....
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Prologul ediției din 2025 a raliului Dakar s-a încheiat astăzi după parcurgerea primilor kilometri din traseul total ...
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Autorităţile poloneze au refuzat să-l invite pe ambasadorul Ungariei la gala de inaugurare oficială a preşedinţiei ...
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să ...