Renault-Nissan a realizat economii de 5,7 miliarde de euro în 2017
Alianţa şi-a menţinut obiectivul de a economisi anual zece miliarde de euro până în 2022 producând mai multe vehicule pe platformele comune şi eliminând dublarea în achiziţii şi la resursele umane.
‘Ne aşteptăm să generăm sinergii şi în următorii ani, deoarece alianţa accelerează procesul de convergenţă prin sporirea utilizării în comun a fabricilor, a platformelor, a tehnologiei şi a prezenţei combinate pe pieţele mature şi emergente’, a afirmat preşedintele Renault-Nissan, Carlos Ghosn.
Înfiinţată în 1999, alianţa şi-a combinat operaţiunile de achiziţie, inginerie şi fabricaţie. Grupul alcătuit din Renault Nissan şi Mitsubishi a vândut anul trecut peste 10,6 milioane de vehicule şi împarte costurile legate de cercetare-dezvoltare, precum şi depozitele de piese de schimb pe plan global.
În prezent, Renault deţine 43,4% din Nissan, în timp ce producătorul auto nipon are o participaţie de 15% în Renault şi de 34% în Mitsubishi. De asemenea, în 2010, Daimler şi alianţa Renault şi Nissan au achiziţionat una de la alta participaţii de 3,1%.
Producătorii auto Renault şi Nissan revizuiesc structura alianţei lor, însă este puţin probabil să fuzioneze într-o singură entitate în acest an sau anul viitor, a afirmat recent directorul general al alianţei Carlos Ghosn.
‘Cum să menţinem durabilitatea sistemului alianţei, să integrăm toate aceste societăţi cu identităţi puternice şi, în acelaşi timp, să avem un sistem care să nu preocupe anumiţi acţionari care spun că aceasta va înceta atunci când fondatorii sau liderii actuali vor pleca, este o chestiune fundamentală’, a subliniat directorul general al alianţei.
‘Nu cred că toate acestea vor fi reglate într-un an, nu cred că este un subiect pe termen scurt, dar este ceva la care trebuie să găsim o soluţie’, a adăugat Carlos Ghosn.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.