Renault Scenic, mașina electrică de familie, a debutat la IAA Mobility Munchen

La 27 de ani de la debut, monovolumul Renault Scenic se reinventează devenind un crossover electric care pune familia pe primul plan și îi asigură acesteia libertatea de a parcurge până la 620 km fără a trece pe la o stație de încărcare.
Robert Stan - lun, 04 sept. 2023, 15:40
Renault Scenic, mașina electrică de familie, a debutat la IAA Mobility Munchen

Anunțat de conceptul Scenic Vision, dar cu un sistem de propulsie complet diferit de hibridul hidrogen – electric prezentat în mai 2022, modelul de serie Renault Scenic a debutat astăzi la expoziția auto IAA Mobility de la Munchen. Prezentat de francezi drept „mașina principală a unei gospodării”, fostul monovolum transformat acum în crossover are ca atu disponibilitatea de a parcurge „călătorii lungi la sfârșit de săptămână și în vacanțe”.

În ciuda acestei prezentări care induce ideea de vehicul al cărui principal scop sunt călătoriile lungi, Renault Scenic poate fi folosit fără probleme în aglomerările urbane. Asta pentru că dimensiunile sale – 4,47 m lungime, 1,86 m lățime și 1,57 m înălțime, îl încadrează fără probleme în segmentul compact. De altfel, dacă îl comparăm cu Megane Electric, noul model este cu doar 28 cm mai lung și cu 10 cm mai lat. Ba mai mult chiar, are un ampatament cu doar 10 cm mai mare.

Cu toate acestea, spațiul interior oferit de noul Scenic este demn de invidiat, astfel încât pasagerii se pot bucura de o călătorie confortabilă chiar și atunci când au ambiția de a testa autonomia maximă de 620 km a mașinii. Este suficient spațiu și pentru bagaje, acestora fiindu-le aloca un spațiu de 545 de litri.

„În 1996, Scenic a contestat codurile și a reinventat conceptul de mașină de familie. Noul Scenic E-Tech electric face parte din aceeași filozofie. Se întoarce ca un vehicul electric versatil, capabil să parcurgă distanțe lungi și proiectat cu gândul la durabilitate. Oferă spațiu interior excepțional, rămânând în același timp compact, oferind luminozitate, confort și conectivitate de ultimă generație”, declară Fabrice Cambolive, directorul executiv al mărcii Renault din cadrul grupului cu același nume.

La rândul său, Gilles Vidal, șeful diviziei de design a grupului francez, consideră că „designul noului Scenic E-Tech electric servește eficienței, accesibilității și integrării durabile în mediul înconjurător. Conceput astfel încât familiile să se poată mișca liber, în siguranță și mai responsabil, acesta exprimă noul limbaj de design al mărcii Renault. Curbele sale generoase evocă un brand plin de viață și apropiat de oameni, iar liniile sale curate și precise, combinate cu numeroasele detalii high-tech, proiectează mașina într-o lume modernă și conectată”.

Conform oficialilor Renault, aerodinamica a fost o preocupare centrală pe tot parcursul procesului de proiectare, pentru a maximiza eficiența la fel de mult ca și autonomia. În față, prizele de aer de sub luminile de zi îmbunătățesc admisia, iar profilul vehiculului îmbină curbe largi și linii ascuțite. În spate, forma este „sculptată” pentru a reduce rezistența aerului și afișează o linie puternică de caracter pe ambele părți ale barei de protecție. Designul jantelor de 20 de inch are și el un rol aparte, sporind randamentul vehiculului.

Fiind un vehicul care poate parcurge fără probleme distanțe lungi, dar și unul care se descurcă bine în aglomerările urbane, Renault Scenic este dotat cu servodirenție electrică și punte spate multi-link. Ambele caracteristici contribuie la asigurarea unei manevrabilități fără cusur, în timp ce raza de bracaj se încadrează în 10,9 metri, o valoare remarcabilă pentru un vehicul cu astfel de dimensiuni.

Noul model Renault este echipat cu un motor sincron cu rotor bobinat cu opt poli magnetici, cu greutate și dimensiuni reduse. Este oferit în două versiuni – 125 kW (170 CP) și 280 Nm sau 160 kW (220 CP) și 300 Nm. Dezvoltat în cadrul Alianței Renault – Nissan – Mitsubishi și fabricat la fabrica din Cléon, acest motor nu conține pământuri rare, limitându-și astfel impactul asupra mediului.

Tot două sunt și variantele de stocare a energiei necesare deplasării. Mașina va putea fi comandată fie cu un pachet de baterii de 60 kWh, pentru o autonomie de circa 420 km, fie cu unul de 87 kWh cu care pot fi parcurși aproximativ 620 km. Pachetele de baterii au acum o nouă compoziție chimică, NMC (Nichel, Mangan, Cobalt) care asigură o densitate energetică mai mare cu 6% decât cea dispnibilă în cazul Megane E-Tech electric.

Sistemul de încărcare a bateriilor este compatibili cu multiple soluții. Toate versiunile au la bord un încărcător compatibil cu încărcarea în curent continuu de la terminalele rapide, dar și cu încărcarea în curent alternativ de la terminalele monofazate. Compatibilitatea cu încărcarea AC trifazată de până la 22 kW – tipică terminalelor publice din oraș și care permite încărcarea destul de rapidă la un cost adesea rezonabil – este standard sau opțională în funcție de țară.

Precondiționarea bateriei este unul dintre elementele cheie pentru obținerea celei mai bune eficiențe de încărcare. Datorită sistemului de navigație Google Maps, această precondiționare este activată automat la apropierea de punctele de încărcare selectate. Bateria afișează astfel o temperatura ideală la apropierea de stația de încărcare planificată pentru a beneficia de o încărcare mai rapidă.

Scăderea acestei temperaturi optime de condiționare la 25°C, combinată cu noua chimie a bateriei, permite Noului Scenic E-Tech electric să afișeze performanțe de încărcare care se caracterizează printr-o îmbunătățire a curbei puterii și un „platou” care durează mai mult. Astfel, până la două ore de autonomie pe autostradă (echivalentul a aproximativ 50 kWh cu o încărcare de până la 150 kW) sunt recuperate în 30 de minute de încărcare.

Noul Scenic E-Tech electric este echipat cu patru niveluri de frânare regenerativă. Activă în modul de conducere (D), frânarea generativă începe atunci când pedala de accelerație este eliberată, transformând energia cinetică din mișcarea vehiculului în energie electrică ce va fi stocată în baterie. Motorul electric acționează ca un generator atunci când folosește frânarea pentru recuperarea energiei.

În funcție de ceea ce își dorește și de tipul de drum parcurs, șoferul poate alege dintre patru niveluri, folosind două padele situate în spatele volanului: de la nivelul 0 (fără frânare regenerativă, mașina își menține viteza atunci când ridici piciorul de pe accelerație – pe autostradă, de exemplu) la nivelul 3 (recuperare maximă pentru condusul în oraș, unde nu este necesară apăsarea pedalei de frână, majoritatea decelerărilor se fac cu frâna de motor, eliberând doar pedala de accelerație).

Noul Renault Scenic E-Tech electric este echipat cu plafon panoramic din sticlă Solarbay, dezvoltat în colaborare cu Saint-Gobain. Datorită tehnologiei sale „AmpliSky”, acest sistem se opacizează, pe segmente, la cerere, folosind tehnologia PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal), bazată pe o mișcare a moleculelor cauzată de un câmp electric. Renault este primul producător care folosește acest sistem cu funcții de opacifiere completă și parțială pe segmente.

Sunt disponibile patru poziții pentru șofer și pasageri – plafon complet transparent, plafon complet opac, plafon transparent în partea din față și opac în partea din spate și invers. Mai practic decât o perdea convențională, acest sistem permite pasagerilor din spate, de exemplu, să aleagă să întunece sau să lumineze partea de deasupra lor, complet independent de pasagerii din față. Solarbay este ușor de controlat, prin comandă vocală prin Google Assistant sau printr-un buton situat la nivelul plafonului.

Pe lângă funcțiile sale de păstrare a confortului termic și de personalizare a alegerii gradului de pătrundere a luminii solare în habitaclu, plafonul panoramic din sticlă opacizantă Solarbay are o amprentă de carbon redusă în comparație cu o trapă standard din sticlă cu sistem de obloane mecanice. Greutatea sa este redusă cu 6 kg până la 8 kg în absența șinelor de ghidare, a materialului textil și a motorului electric, ceea ce contribuie la limitarea consumului de energie.

Tot în categoria dotărilor de confort intră și spațiile de depozitare din habitaclu care asigură un volum cumulat de 38,7 litri. De exemplu, pe lângă torpedoul (4 litri) și buzunarele din portiere (13,6 litri), consola centrală are un spațiu mare de depozitare deschis (6,6 litri) cu două compartimente pentru sticle mari (2 litri) și depozitare sub cotieră, de 3,4 litri, care poate fi folosit pentru a stoca cheile sau alte obiecte personale. Această cotieră centrală glisează cu 70 mm înainte, îmbunătățind confortul șoferului și al pasagerului din față. Un spațiu mare este disponibil și sub ecranul central și include o zonă dedicată încărcării wireless a unui smartphone. În spatele scaunelor, buzunare de câte 2,4 litri fiecare au fost proiectate pentru a găzdui reviste sau gadget-uri.

În plus, pasagerii din spate au o cotieră ingenioasă, care optimizează experiența la bord. Cu cele două brațe detașabile care se deplasează spre fiecare pasager oferă spațiu de depozitare potrivit pentru laptopuri și tablete și este echipată cu suporturi detașabile pentru a vizualiza confortabil aceste ecrane. Două zone dedicate depozitării băuturilor, precum și două prize USB tip C completează cotiera high-tech.

Din noul Renault Scenic nu lipsesc, desigur, dotări existente la fratele său mai mic, Megane, precum sistemul sistemul multimedia OpenR Link sau alte aplicații.

Noul Renault Scenic E-Tech electric va fi oferit pe în șase culori de caroserie: Flame Red, Night Blue, Starry Black, Glossy Schist Grey, Satin Schist Grey (exclusiv pentru versiunea Esprit Alpine) și Pearly White. Acesta din urmă subliniază estetica simplă și generoasă a mașinii și evidențiază liniile caroseriei. În funcție de nivelurile de echipare, se poate opta pentru versiunea bi-ton, prin diferențierea culorii plafonului și montanților de restul caroseriei cu Starry Black sau Matt Schist Grey.

Renault Scenic E-Tech electric va ajunge pe piață în prima parte a anului viitor.

Citește și:
– Renault confirmă premiera mondială a Scenic E-Tech Electric la IAA Munchen
– Renault se aşteaptă la majorarea vânzărilor de maşini electrice în 2023

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...