Grupul Renault, care în primul semestru al anului trecut a înregistrat pierderi record de peste şapte miliarde de euro, vrea să încheie noi parteneriate în domenii precum producţia de baterii pentru automobilele electrice, în încercarea de a-şi reduce costurile şi a îmbunătăţi marjele de profit.
Renault are un parteneriat cu Daimler, producătorul automobilelor marca Mercedes-Benz, care datează din 2010. Însă proiectele comune ale celor două companii s-au redus în ultimii ani, după ce Daimler şi-a redus achiziţiile de motoare diesel produse de Renault, ceea ce a pus sub semnul întrebării viitorul acestui parteneriat.
Potrivit unor surse citate de Reuters, Renault şi Daimler ar putea să îşi combine unele capacităţi pentru a dezvolta următoarea generaţie de utilitare Renault Master, care sunt produse la uzina Renault de la Batilly, nord-estul Franţei. Sursele precizează însă că este posibil ca discuţiile să nu se finalizeze cu un acord.
Cererea pentru utilitarele de orice dimensiune a crescut în contextul pandemiei de COVID-19, graţie exploziei livrărilor de produse comandate online de oamenii care au fost izolaţi în case. Autoutilitara de mari dimensiuni Renault Master este adecvată pentru livrările în mediul urban.
Însă Renault se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai mare pe segmentul utilitarelor. Rivalii Ford Motor Co şi Volkswagen AG au anunţat anul trecut că, în conformitate cu alianţa încheiată în 2019, vor colabora pentru a dezvolta două noi utilitare. De asemenea, noul producător auto Stellantis NV, creat luna trecută de pe urma fuziunii dintre Fiat Chrysler şi Peugeot, va combina şi el resursele şi capacităţile de producţie de utilitare ale celor două companii.
Grupul Renault, producător auto din anul 1898, este un grup internaţional prezent în 134 de ţări, care a vândut aproape 3,8 milioane de vehicule, în 2019. În prezent, compania are peste 180.000 de angajaţi, 40 de fabrici şi 12.700 de puncte de vânzare în întreaga lume.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.