Renault și Geely au creat HORSE Powertrain Limited, companie cu activități și în România

La aproape 1 an de când grupul Renault a anunțat, pe 1 iulie 2023, formarea companiei Horse, producător de sisteme de propulsie termice și hibride, aceasta începe colaborarea cu grupul Geely prin formarea Horse Powertrain Limited.
Robert Stan - vin, 31 mai 2024, 07:34
Renault și Geely au creat HORSE Powertrain Limited, companie cu activități și în România

Gândită încă din start ca o companie care să preia întreaga activitate de dezvoltare și producție a motoarelor termice, sistemelor hibride și a transmisiilor pentru acestea, și care să devină un producător global prin asocierea cu grupul Geely, compania Horse a Renault reușește să încheie negocierile cu firma chineză formând Horse Powertrain Limited.

În urma acordurilor semnate pe 11 iulie 2023 de către Renault Group și Geely, și după ce a obținut aprobarea autorităților abilitate, Horse Powertrain Limited a fost înființată oficial pe 31 mai 2024, fiecare grup deținând o participație de 50% în noua entitate. Noua companie are sediul la Londra, în Marea Britanie.

Conform oficialilor grupului Renault, Horse Powertrain Limited are în vedere o cifră de afaceri anuală de aproximativ 15 miliarde de euro și o producție de cinci milioane de unități de grupuri motopropulsoare pe an.

Încă din prima zi, Horse Powertrain Limited va avea un portofoliu cuprinzător de tehnologii de ultimă generație disponibile partenerilor săi globali: sisteme hibride, motoare cu ardere internă și sisteme de propulsie.

„Ziua de astăzi marchează un pas important în îndeplinirea uneia dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria auto: decarbonizarea transportului rutier. Acest parteneriat cu o companie lider precum Geely ne va permite să creăm un nou jucător cu capacitățile, know-how-ul și cunoștințele necesare pentru a dezvolta tehnologii pentru motoare termice cu emisii foarte scăzute și hibride foarte economice, esențiale pentru viitor. Prin Horse Powertrain Limited, Renault Group va putea obține leadership-ul și amploarea globală într-un sector care reprezintă mai mult de 80% din vânzările sale. Împreună, vom face față provocării decarbonizării prin plasarea inovației în prim-planul activităților noastre”, a declarat Luca de Meo, CEO al grupului Renault.

În același timp, Eric Li, președinte al Geely Holding, consideră că „pentru ca industria să ajungă la zero emisii nete în următoarele decenii, sinergiile globale, tehnologiile multiple și schimbul de expertiză sunt cruciale. De aceea, suntem încântați că parteneriatul nostru cu Renault Group devine astăzi realitate comercială. Horse Powertrain Limited va avea portofoliul, amploarea și capacitatea de a oferi soluțiile cu emisii scăzute pe care le solicită industria de automobile de mâine. Lansarea de astăzi marchează un nou capitol în mobilitatea durabilă, la care noi, cei de la Geely, suntem mândri să contribuim”.

Horse Powertrain Limited va proiecta, dezvolta, produce și vinde toate soluțiile și sistemele pentru motoare, transmisii, sisteme hibride și baterii, echipate cu cele mai recente tehnologii.

Cu acest proiect, Renault Group și Geely vor beneficia, ambele, de un efect imediat de scară și de o mai bună acoperire a pieței. Datorită transferului de proprietate intelectuală de la Renault Group și Geely, Horse Powertrain Limited este de acum pe deplin autonomă pentru a dezvolta viitoarele tehnologii de propulsie de care piața va avea nevoie, în special în zona combustibililor alternativi, cum ar fi metanolul verde, etanolul și hidrogenul. Portofoliul de produse complementare și amprenta regională ale joint-venture-ului va putea oferi soluții pentru 80% din piața globală, în creștere, a grupurilor motopropulsoare hibride și termice.

Horse Powertrain va deveni furnizor pentru mai mulți clienți industriali, inclusiv Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan și Mitsubishi Motors Company. Compania este pregătită să își servească clienții și partenerii din întreaga lume pentru a-i sprijini cu soluții complete în ceea ce privește tehnologiile de propulsie și va primi parteneri pentru a consolida acoperirea lanțului valoric.

Noua companie, care va avea încă din prima zi la dispoziție toate resursele diviziei Horse a grupului Renault și pe cele ale Aurobay, divizie a grupului chinez Geely. Astfel, Horse Powertrain Limited va activa în 17 uzine din întreaga lume, cinci centre de cercetare-dezvoltare și va avea 19.000 de angajați.

De asemenea, compania va furniza inițial sisteme de propulsie, inclusiv full hybrid, plug-in hybrid și motoare cu ardere internă care utilizează combustibili alternativi precum etanol, metanol, GPL, GNC, H2 etc, va produce anual circa cinci milioane de grupuri motopropulsoare și va putea atinge o cifră de afaceri de 15 miliarde de euro.

Renault Group și Geely, în calitate de acționari investitori ai noii societăți mixte, au aprobat schema generală de guvernanță, precum și numirile strategice ale HorsePowertrain Limited: Matias Giannini a fost numit director general, Lee Ma a devenit director financiar, iar și Juan Ferrera director de resurse umane.

Conducerea celor două subgrupuri Aurobay și Horse, reunind active și know-how-ul industrial al celor două companii, rămâne neschimbată: Ruiping Wang, CEO al Aurobay, cu sediul în Hangzhou (China), Patrice Haettel, CEO al Horse, cu sediul în Madrid (Spania). Ei îi vor raporta direct lui Matias Giannini.

Consiliul de administrație al Horse Powertrain Limited va fi compus din șase membri – trei directori din partea Geely: Daniel Li (Vice Președinte al Geely Auto și CEO al Geely Holding) va deveni Președinte al Consiliului de administrație, Jerry Gan (CEO al Geely Auto Group) și Joe Zhang (Director Financiar al Geely Holding) și trei din partea Renault Group: François Provost (Director Achiziții, Parteneriate și Afaceri Publice), Gilles Le Borgne (Director Inginerie) și Denis Le Vot (CEO al Dacia & Director Logistică).

Începând cu 31 mai 2024, respectivele entități operaționale ale Horse Powertrain Limited și anume Horse și Aurobay, vor fi deconsolidate din Renault Group și, respectiv, din Geely.

Conform datelor furnizate de oficialii Renault la formarea Horse, dintre cei 19.000 de angajați ai noii entități 9.000 vin din cadrul grupului Renault. Iar dintre aceștia, circa 2.000 sunt români.

O discuție purtată de LifeNews.ro cu înalți oficiali ai grupului Renault – Gilles Le Borgne, vicepreședinte executiv inginerie Renault Group, Denis le Vot, CEO global al mărcii Dacia și Christophe Dridi, vicepreședinte Global Access și Dacia – a relevat faptul că din România sunt preluate părți din două activități: cea de inginerie și cea de producție a motoarelor.

„În zona de inginerie (n.n. – RTR) vorbim despre 450 de angajați dintr-un total de 1.700. Iar la uzina de motoare și cutii de viteze circa 1.500 în care intră atât cei de la producție, cât și cei de la verificarea calității și așa mai departe. Vorbim despre oameni implicați în activitatea desfășurată la uzinele de motoare și cutii de viteze din Mioveni. În total, noua companie Horse va prelua ceva mai puțin de 2.000 dintre actualii angajați ai Renault din România”, a explicat directorul executiv al mărcii Dacia la nivel global, Denis le Vot.

Șeful global al mărcii Dacia a completat explicând că „avantajul colaborării cu Geely în domeniul motoarelor este că avem produse complementare. Noi avem motoare mici, ei mari. Colaborând, putem să oferim tehnologia noastră multor producători de mașini. Motoarele Horse vor putea fi utilizate și în cazul Dacia și în cel al Volvo. De altfel, nu mai vorbim despre motoare Dacia, Renault sau Geely, ci despre motoare Horse. Nu cred că vom vedea un motor de origine Geely în echiparea Dacia pentru că, așa cum spuneam, ei au propulsoare mari. Un PHEV de 2.0 litri nu se încadrează în filosofia Dacia”.

În România, Horse își va desfășura activitatea de cercetare – dezvoltare în centrul de inginerie Renault Techonologie Roumanie (RTR) și în uzinele de motoare, cutii de viteze și turnătoria aparținând până acum Uzinei Mecanice și de Șasiuri Dacia (UMCD) și Renault Mecanique Roumanie (RMR).

Citește și:
– Horse, divizie Renault prezentă și în România, a încheiat primul contract major în afara Alianței Renault – Nissan
– Renault şi Geely vor finaliza luna aceasta societatea mixtă dedicată motoarelor pe combustie – Reuters

Te-ar mai putea interesa și
Bosch echipează toate tramvaiele din Iași cu sisteme anticoliziune
Bosch echipează toate tramvaiele din Iași cu sisteme anticoliziune
Bosch Engineering echipează întreaga flotă de tramvaie a orașului Iași cu sistemul său de avertizare anticoliziune frontală, denumit Tram Forward Collision Warning (TFCW), informează compania......
Wizz Air introduce  o nouă cursă între Bacău și Aeroportul Fiumicino din Roma
Wizz Air introduce o nouă cursă între Bacău și Aeroportul Fiumicino din Roma
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că introduce o rută nouă care va conecta Bacăul de Roma Fiumicino. Această ...
Comisia Europeană a autorizat marți importurile pentru două soiuri de porumb modificat genetic, folosite pentru hrana animalelor
Comisia Europeană a autorizat marți importurile pentru două soiuri de porumb modificat genetic, folosite pentru hrana ...
Comisia Europeană a autorizat marţi două culturi de porumb modificat genetic şi a reînnoit autorizaţia pentru o altă ...
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Ne aflăm într-o situaţie dificilă din punct de vedere hidrometeorologic. Trebuie să fim vigilenți
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Ne aflăm într-o situaţie dificilă din punct de vedere hidrometeorologic. Trebuie să ...
Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ...