Renault şi Peugeot-Citroen, lovite chiar de statul francez
Ministrul francez al mediului, Delphine Batho a declarat că, în Franţa, motorina va fi taxată suplimentar, pentru că este mai poluantă iar aceasta este o chestiune care ţine de “sănătatea publică”. Oficialul citat a spus că de vină pentru poluarea din marile oraşe sunt de vină şi vechile maşini diesel, dat fiind că o maşină din 1997 sau din 2000, poluează de 30 de ori mai mult decât una din ziua de azi.
Această măsură, care pare inevitabilă, după cum spune oficialul, reprezintă o schimbare majoră a politicii de taxare a carburanţilor în Franţa: pentru că este folosită în transporturile de mărfuri, dar şi în agricultură, motorina a fost avantajată, în Franţa, timp de mulţi ani, prin impunerea unei taxe mai mici. Acum, 80% din consumul de carburanţi este reprezentat de diesel. Pe de altă parte, şi piaţa de autoturisme este una a dieselului, mai mult decât în multe ţări din Europa: anul trecut, spre exemplu, înmatriculările de vehicule diesel au reprezentat 73% din totalul pieţei de maşini noi, faţă de 55%, cât este media Europei occidentale, şi 48%, cât s-a înregistrat în Germania, piaţă cu care francezii se compară mereu.
Această măsură este de natură să lovească şi mai mult în industria auto franceză, afectată grav de scăderea pieţei, de delocalizare şi de concurenţa germană. Francezii fabrică printre cele mai bune motoare din lume (1,6 HDI la Peugeot, 1,5 dCi la Renault) iar multe dintre aceste motoare sunt produse chiar în fabricile din Franţa (Trémery, Douvrin, Cleon). În cazul în care motorina ma deveni mai taxată decât benzina, vânzările de diesel pe piaţa locală vor scădea, şi va apărea din nou chestiunea delocalizării producţiei, temă din ce în ce mai discutată în presa franceză.