Oficialul francez a anunţat că va avea săptămâna aceasta întâlniri cu directorii din industria auto franceză legate de planul de redresare, care este aşteptat la finalul lunii august sau începutul lui septembrie.
„Suntem pregătiţi să vă ajutăm, suntem pregătiţi să îmbunătăţim subvenţiile pentru achiziţionarea maşinilor noi, suntem gata să analizăm cum putem îmbunătăţi productivitatea voastră la facilităţile de producţie din Franţa”, a declarat Le Maire la postul de radio BFM. Acesta a adăugat: În schimb care va fi planul vostru de relocare? Acesta este modul în care vom construi o industrie auto mai puternică”.
Justiţia franceză a ordonat săptămâna trecută Renault să închidă uzina sa din Sandouville (nord-vestul Franţei), din cauza măsurilor de protecţie considerate insuficiente în contextul pandemiei de coronavirus.
Sesizat de sindicatul CGT, tribunalul judiciar de la Havre a condamnat Renault să „suspende reluarea producţiei, deoarece constructorul nu este în măsură să asigure securitatea muncitorilor din uzină în faţa riscului legat de Covid-19”.
Renault a precizat că intenţionează să facă recurs la o decizie care, în opinia sa, se referă în principal la modalitatea în care au fost prezentate măsurile sanitare sindicatelor.
Le Maire a apreciat că sesizarea CGT, criticată de sindicatele mai moderate, trimite un semnal greşit într-un moment în care Franţa analizează reluarea producţiei.
„Există anumiţi lideri de sindicat care se joacă cu focul”, a avertizat ministrul de Finanţe.
Statul francez este cel mai mare acţionar al Renault, cu o participaţie de 15%.
Uzina de la Sandouville, unde lucrează aproximativ 1.900 de persoane, este a doua uzină franceză a Renault care a reluat parţial activitatea la data de 28 aprilie, după ce a oprit-o în data de 17 martie din cauza pandemiei. Înainte de criză uzina producea modelul Renault Trafic şi derivate ale acestei utilitare pentru Fiat şi Nissan.
La fel ca şi concurenţii săi, Renault şi-a suspendat activitatea în majoritatea ţărilor în cursul lunii martie, din cauza pandemiei de coronavirus. În prezent are loc o repornire graduală la anumite facilităţi europene în timp ce mai multe uzine au reluat deja activitatea în Rusia, România, Portugalia şi Spania.
Luna trecută, Comisia Europeană a aprobat un împrumut de cinci miliarde de euro garantat de statul francez pentru Renault, un ajutor destinat să limiteze impactul economic al pandemiei de coronavirus.
„Aceste garanţii de împrumut vor ajuta grupul Renault să obţină lichiditatea de care are urgentă nevoie. Renault este un important producător auto european, cu peste 73.000 de angajaţi în Europa. Am cooperat îndeaproape cu Franţa pentru a ne asigura că acest sprijin poate fi introdus cât mai rapid posibil, în linie cu normele UE”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.
Producător de automobile din 1898, Groupe Renault este prezent în 134 de ţări şi a vândut 3,8 milioane de vehicule în 2019. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.