Rentier de Capitală: 165 de bucureşteni vor primi până la 1.000 de euro de la stat pentru pământul de la ţară

28 09. 2014
batrani_22463900

Pe 29 august anul acesta s-a încheiat perioada până la care românii cu vârste de peste 62 de ani s-au putut prezenta la sediile APIA pentru a depune actele necesare încasării rentei viagere, acei bani acordaţi de stat celor care îşi arendează sau îşi vând terenurile agricole. Anul acesta, din datele furnizate ECONOMICA.NET de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), numărul total de rentieri agricoli, conform declaraţiilor pentru obţinerea vizei anuale depuse până la data de 29 august, este de 65.726 de persoane. Din aceştia, aproximativ 62,4% au avut terenul arendat întreg anul calendaristic 2013. Restul, vor primi banii pentru că şi-au vândut terenul arabil anul trecut. 

1.000 de euro pe an-cea mai mare rentă

Din datele APIA, renta viageră medie la nivel naţional ajunge la 1.000 de lei pe an, dar există şi persoane care primesc suma maximală. Aceasta în contextul în care valoarea rentei viagere este plafonată la 1.000 de euro anual, pentru cei care înstrăinează suprafaţă maximă acceptată de lege, de 10 hectare, şi de 500 de euro, în cazul celor care arendează suprafaţă maximă acceptată de lege, de 10 hectare. 

Potrivit legii, pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat sau pentru care s-a încheiat un acord cu un investitor, rentierul primeşte echivalentul în lei a 100 de euro pe an. De asemenea, în cazul în care rentierul îşi arendează terenul, suma pe care o încasează de la stat este de 50 de euro (echivalentul în lei) pe an, pentru fiecare hectar de teren din extravilan. Pentru suprafeţele mai mici de 1 hectar, suma plătită este proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat un acord cu un investitor.

165 de bucureşteni cu rentă viageră

Potrivit APIA, la nivel naţional există 370 de persoane care vor primi anul acesta, în contul lui 2013, 1.000 de euro pentru că au înstrăinat suprafeţe de 10 hectare. 75 dintre aceştia au domiciliul în Bucureşti. De asemenea, 556 de persoane, dintre care 90 cu domiciului în Bucureşti, vor primi 500 de euro pentru că au dat în arendă 10 hectare de teren în extravilan întreg anul calendaristic 2013.

Cine are dreptul la renta viageră

Renta viageră agricolă se acordă persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până la data de 31.12.2009 (art 19 din Legea 247/2005). Renta este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului. rentieri pot fi doar persoanele în vârstă de peste 62 de ani cărora li s-a validat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate potrivit legilor fondului funciar şi care optează pentru despăgubiri plătite de către investitor, încheind cu acesta un acord. Totodată, rentieri pot fi şi persoanele pensionate pe caz de boală (gradele I şi II) care, chiar dacă nu au îndeplinit vârsta de 62 de ani, înstrăinează , arendează sau arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu un investitor.

Renta este personală şi netransmisibilă şi se poate încasa per baza unui carnet de rentier de la centrele APIA, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată.