Reorganizare intragroup pe piaţa de pază şi securitate: Securitas Services Romania SRL absoarbe Securitas Services Solutions ca să-şi îmbunătăţească poziţia pe piaţa de profil

17 11. 2021
securitas captura site

Reorganizare în grupul Securitas: Securitas Services România va absorbi firma Securitas Services Solutions, potrivit proiectului de fuziune dintre cele două societăţi, întocmit la 5 octombrie şi publicat recent în Monitorul Oficial.

Cele două firme fac parte din grupul internaţional Securitas AB, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa serviciilor de securitate din lume. Grupul Securitas e unul dintre cei mai mari cinci jucători din piaţa românească de securitate şi pază.
Securitas Services România SRL şi Securitas Services Solutions sunt administrate de Dragoş-Ioan Mărăcine.

Securitas Services România SRL e deţinută de firma suedeză Securitas AB.
La data proiectului de fuziune (5 octombrie), Securitas Services Solutions SRL e deţinută integral de Securitas Services România.

Societatea Securitas Services România a fost înființată în anul 2001, iar în prezent activitatea sa include: servicii de monitorizare, intervenție rapidă și asistență, monitorizare video de la distanță, servicii de intervenţie, servicii de protecție și apărare împotriva incendiilor, soluții individuale de securitate și consultanță în domeniul securităţii private, servicii de proiectare, instalare și întreținere sisteme de securitate, servicii de urmărire „track and trace”, servicii de recepţie de înaltă calitate, servicii de securitate mobilă (pază transport auto/feroviar).

Securitas Services Solutions, înfiinţată în anul 1992, activează tot în domeniul protecţiei şi pazei, dar oferă o paletă mai modestă de servicii.

Printre motivele care au condus la operaţiunea de fuziune, invocate în proiect, sunt menţionate şi “condițiile actuale de piață, factorii economici și extraeconomici cu impact asupra mediul de afaceri și domeniului de securitate şi pază”.

Efectele fuziunii

  • îmbunătăţirea poziţiei de piaţă şi management mai eficient al firmei Securitas Services România;
  • reducerea costurilor totale de operare, având în vedere că nu se vor mai face operaţiuni şi cheltuieli duble cu promovarea, relaţia cu clienții, obţinerea licențelor de funcționare, organizarea și distribuția echipamentelor și a stocurilor de materiale și consumabile;
  • reducerea costurilor administrative și operaționale de funcționare a celor două entități separate, incluzând, spre exemplu, costurile cu aprovizionarea sau cu privire la păstrarea evidențelor contabile pentru cele două societăți.

„Consolidarea activităţilor celor două societăţi prin operaţiunea de fuziune va fi cea mai eficientă opţiune din punct de vedere juridic şi comercial (comparativ cu o vânzare sau o contribuţie în natură), având în vedere că: pe de o parte, aceasta permite transferul tuturor activelor și pasivelor Securitas Services Solutions, în calitate de societate absorbită, şi, pe de altă parte, acest transfer are loc de drept, fără a fi necesară întreprinderea unor demersuri suplimentare pentru transferul anumitor active (cum ar fi contracte, datorii), operaţiuni care ar determina o creştere a costurilor la nivelul societăților”, se arată în proiectul de fuziune consultat de Economica.net.

Data de la care fuziunea produce efecte (data efectivă a fuziunii)

Cele două firme antemenţionate au convenit ca fuziunea să producă efecte din punct de vedere juridic şi contabil în ultima zi calendaristică a lunii în care Oficiul Registrului Comerțului primește și menționează hotărârea judecătorească de aprobare a legalității fuziunii. Dacă Oficiul Registrului Comerțului primește hotărârea judecătorească de aprobare a legalității fuziunii în luna decembrie 2021 sau oricând după data de 31 decembrie 2021, se va considera că fuziunea va produce efecte juridice şi contabile în data de 31 decembrie 2021.

La data la care fuziunea va produce efecte, Securitas Services Solutions va fi dizolvată, fără să intre în lichidare, urmând să fie radiată din Oficiul Registrului Comerțului, în vreme ce Securitas Services România își va continua existenţa în forma juridică actuală, îşi va păstra numărul de înregistrare, codul unic de înregistrare, sediul principal şi îşi va desfăşura în continuare activitatea conform codurilor CAEN înregistrate.

Securitas Services România va prelua toate drepturile şi obligaţiile firmei Securitas Services Solutions, prin transmiterea universală a activelor şi pasivelor acesteia din urmă către firma absorbantă.

La data efectivă a fuziunii, toţi angajaţii firmei Securitas Services Solutions vor fi transferaţi către firma Securitas Services România.

La data proiectului de fuziune (5 octombrie), Securitas Services Solutions nu deţine imobilizări corporale din grupa clădirilor şi/sau terenurilor.
Contractele încheiate de Securitas Services Solutions, în vigoare la data efectivă a fuziunii, vor fi transferate către societatea absorbantă în urma finalizării procesului de fuziune.
În urma finalizării procesului de fuziune, Securitas Services România va dobândi calitatea procesuală pe care societatea absorbită o are, la data efectivă a fuziunii, în toate procesele și cererile aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent dacă este vorba despre faza de judecată sau despre executare silită.

În urma fuziunii, capitalul social al societății absorbante (Securitas Services România) va rămâne la valoarea de 2.198.000 lei şi va fi format din 21.980 de părți sociale cu valoarea nominală de 100 lei, deținute integral de societatea suedeză Securitas AB.

Prima de fuziune este negativă și are valoarea de -7.100.334 lei.

  • “Prima de fuziune reprezintă diferența între valoarea aportului rezultat din fuziune și valoarea cu care a crescut capitalul social al societății absorbante. În cazul de față, aportul net al societății absorbite (Securitas Services Solutions) este negativ și are valoarea de -7.100.334 lei. Valoarea nominală a părților sociale nou-emise de către societatea absorbantă cu ocazia fuziunii este zero (nu se emit părți sociale noi)”, reiese din proiectul de fuziune.

Societatea Securitas Services România, societatea absorbantă, a încheiat primul an al crizei generate de Covid-19 cu afaceri nete de 108,74 de milioane de lei, cu 3,11% mai mici decât cele obţinute în anul 2019. Firma a avut marjă de profit net de 2,54% în anul 2020, în creştere nesemnificativă faţă de cea realizată în anul 2019, arată bilanţurile firmei comparate de Economica.net. Securitas Services România a lucrat cu un număr mediu de 2.434 de angajaţi în anul 2020, cu 44 de oameni în plus, pe statele de plată, faţă de nivelul anului 2019.

Securitas Services Solutions, firma care urmează să fie absorbită, a avut afaceri nete de 502.037 de lei în anul 2020, de peste cinci ori mai mari decât cele obţinute în anul 2019.
Firma a continuat să meargă în pierdere în 2020. Securitas Services Solutions a avut pierdere netă de aproape 89.000 de lei în anul 2020, mai mică decât cea raportată în anul 2019.