Reorganizarea spitalelor neperformante şi extinderea reţelei de oncologie, în Strategia de Sănătate

Economica.net
27 12. 2013
spital_28424400

„Strategia vizează şi investiţii în infrastructura sanitară. Resursele financiare pe care le preconizăm pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii sanitare şi creşterea investiţiilor în sănătate sunt bugetul naţional, bugetele locale, parteneriatul public-privat şi sursele externe atrase – fonduri structurale, dar şi fonduri prin proiecte cu Guvernul norvegian, Guvernul elveţian, Banca Mondială şi altele”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Ministrul a precizat că printre investiţiile prioritare asumate prin Strategie se numără construirea şi dotarea de spitale regionale noi, monobloc, precum şi renovarea, reabilitarea sau extinderea, acolo unde este cazul, a altor spitale regionale de urgenţă.

De asemenea, vor fi făcute investiţii pentru reabilitarea şi dotarea unităţilor de primiri urgenţă la nivelul spitalelor judeţene de urgenţă, cu prioritate a celor regionale şi zonale, precum şi a blocurilor operatorii, a secţiilor de terapie intensivă şi a laboratoarelor de cardiologie intervenţională, neuro-radiologie intervenţională, gastroenterologie intervenţională şi altele similare la nivelul spitalelor regionale şi zonale, a adăugat ministrul Sănătăţii.

În plus, tot la capitolul investiţii sunt prevăzute consolidarea reţelei de institute, respectiv spitale regionale de oncologie, aducerea la standarde moderne de funcţionare a infrastructurii depăşite a serviciilor de radioterapie, modernizarea infrastructurii şi a serviciilor ambulatorii de diagnostic şi tratament, precum şi reorganizarea unităţilor spitaliceşti neperformante în centre ambulatorii multifuncţionale sau spitale de recuperare, îngrijiri pe termen lung, paliaţie, a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

În Strategia Naţională de Sănătate pentru perioada 2014-2020 mai sunt cuprinse investiţii cu prioritate pentru achiziţionarea unor unităţi mobile ce vor acorda servicii medicale în special în zonele defavorizate, continuarea dotării serviciilor de ambulanţă şi SMURD şi îmbunătătirea infrastructurii laboratoarelor de sănătate publică implicate în supravegherea bolilor transmisibile.

De asemenea, investiţii vor fi făcute şi în infrastructura, tehnologia şi echipamentele necesare pentru dezvoltarea producţiei naţionale de vaccinuri la standarde comunitare, în Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”.

Ministrul Eugen Nicolăescu a mai spus că investiţiile vizează şi implementarea de soluţii informatice „e-sănătate”, monitorizarea şi evaluarea permanentă, asigurarea calităţii şi susţinerea cercetării în sănătate.