Repornirea unității 1 a centralei de la Cernavodă se tot amână, de la o zi la alta. Efecte asupra pieței de energie

Economica.net
03 08. 2020
centrala_cernavoda_66980769430_49629100

Unitatea 1 a fost oprită în data de 20 de iunie, pentru lucrări planificate, obligatoriu de făcut.

Unitatea trebuia oprită în primăvară, dar a fost amânată ca urmare a pandemiei. „Decizia de intrare în oprire planificată a Unităţii 1 CNE Cernavodă a fost amânată faţă de perioada iniţială prevăzută pentru acest proiect, pe fondul contextului internaţional generat de pandemia de COVID-19, coroborat cu măsurile aferente Planului de protecţie a personalului, similar altor centrale nucleare, pentru asigurarea continuităţii operării şi producţiei”, a informat Nuclearelectrica înainte de oprire.

Potrivit calendarului inițial, repornirea Unității 1 urma să se facă în data de 3 august, la ora 17.00. Azi dimineață însă, consultând datele Transelectrica cu producția prognozată azi, am văzut că repornirea se amână pentru 4 august, ora 20.00. Apoi, tot potrivit aceleiași surse, consultând datele pentru data de mâine, 4 august, vedem că există un nou termen de repornire a Unității 1: 5 august ora 09.00.

Motivul pentru această amânare este de fiecare dată același: „finalizare lucrări oprire planificată U1”.

Fiecare dintre cele două unități ale centralei de la Cernavodă are o putere instalată de 700 MW. De fapt o unitate de la Cernavodă este, luată individual, cel mai mare “generator” de energie electrică din țară, nu există niciun alt grup energetic care, singur, să aibă o putere instalată de 700 MW.

Iar cei 700 MW lipsă din piața de energie se văd. Ne-am uitat pe datele aferente pieței spot (Piața pentru Ziua Următoare) din data de 4 august, în condițiile în care piața știa că, inițial, U1 Cernavodă va fi în funcțiune, dar a aflat apoi că reconectarea la SEN nu se va face în acea zi. În data de 4 august, prețul spot al energiei pe piața de la București este mai mare decât al celorlalte piețe cu care suntem cuplați (Ungaria, Cehia, Slovacia), și, mai relevant, este mai mare decât al pieței ungare-rețeaua vecină cu a noastră.

La noi, prețul mediu de închidere al pieței a fost de 37,89 euro/MWh, în Ungaria 36,68, iar în Cehia și Slovacia de 36.29 euro.

În toate intervalele orare ale zilei de mâine, 4 august, România este importator de energie pe relația cu Ungaria. Iar în trei intervale orare de ale dimineții și în trei ale serii de mâine, importul este la 590 MW, valoarea ATC, adică valoarea maximă tehnică posibil pentru schimburile comerciale pe granița cu Ungaria.