Reprezentanţi ai Guvernului şi partidelor, huiduiţi de opozanţii proiectului Roşia Montană, la Alba Iulia
Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale au început, sâmbătă dimineaţă, cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuile lui I.I.C Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului, ceremonii similare având loc şi la busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregiri, precum şi la statuia lui Mihai Viteazul.
Printre participanţii la ceremonii se află ministrul Afacerilor Excterne,Titus Corlăţean, ministrului delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, preşedintele PDL, Vasile Blaga, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.
De asemenea, la manifestările de Ziua Naţională de la Alba Iulia, sunt prezenţi primarul Mircea Hava, prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, şeful Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, parlamentari şi reprezentanţi ai românilor din diaspora.
Încă de la început, manifestările au fost marcate de scandări pentru unirea Basarabiei cu România, aproximativ 300 de tineri afişând steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum „Vrem Unire”, „Basarabia e România”, „Basarabia, pământ românesc”.
De asemenea, peste 300 de persoane venite din Munţii Apuseni protestează faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Oamenii au bannere pe care scrie „Mineritul cu cianuri înseamnă moarte”, dar şi steaguri tricolore şi steaguri cu mesajele „Salvaţi Roşia Montană”, şi scandează „DNA-DNA rezolvaţi corupţia”.
Protestatarii faţă de proiectul de la Roşia Montană au huiduit şi au scandat „Trădătorii” şi „Hoţii” în momentul în care reprezentanţii Guvernului, ai unor instituţii ale statului şi ai partidelor politice au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia.
De asemenea, între participanţi se află şi un grup care suţine reinstaurarea monarhiei şi care scandează „Monarhia salvează România” şi afişează portretele membrilor Familiei Regale.
Programul manifestărilor organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională cuprinde şi un ceremonial special organizat în fiecare an şi în cadrul căruia autorităţile locale primesc, simbolic, în Sala Unirii, mesajele soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii.
În jurul amiezii, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia va fi oficiată o slujbă Te Deum de un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Irineu.
În jurul orei 14.00, un steag imens, de 1.400 de metri pătraţi, va fi purtat prin Cetate, pe traseul Poarta a IV-a – Poarta a III-a, în cadrul acţiunii „Uniţi sub tricolor”.
În acest an, programul Zilei Naţionale cuprinde o parte cultural-artistică organizată sub genericul „Festival de România”, în cadrul căruia sunt organizate concerte de muzică populară şi uşoară în aer liber, spectacole de teatru şi dans, tururi ghidate în Cetatea Vauban şi focuri de artificii tricolore. Organizatorii manifestărilor dedicate Zilei Naţionale de la Alba Iulia au anunţat că în cadrul „Festivalului de România” vor fi oferite participanţilor 2.000 de seturi de fulare şi căciuli tricolore, 2.000 de steguleţe tricolore, 2.000 de steguleţe de maşină şi 500 de umbrele tricolore.
Pentru iubitorii de folclor organizatorii au pregătit două spectacole de muzică populară, primul susţinut de Centrul de Cultură „Augustin Bena” cu invitaţi din toate provinciile istorice, iar de la ora 19.00 pe scenă vor fi prezenţi, în al doilea spectacol, „Lăutarii din Chişinău”, orchestra condusă de maestrul Nicolae Botgros. Concertul va fi prefaţat de o lansare aniversară de lampioane – 95, câte unul pentru fiecare an. Evenimentul este organizat de tineri din mai multe organizaţii care militează pentru unirea Basarabiei cu România, aceştia organizând pe parcursul zilei şi alt moment în care vor flutura 95 de steaguri tricolore de mari dimensiuni.
Organizatorii au pregătit şi în acest an o masă populară, care nu este însă trecută în programul oficial. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia masa este realizată strict din sponsorizări şi vor fi oferite participanţilor peste 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi şi un pahar cu vin.
Duminică seară, este programat evenimentul „Emotion Romania”, un spectacol pirotehnic care va începe la ora 20.20, având ca reper de desfăşurare Poarta a III-a şi pietonala Mihai Viteazul. Nouă reflectoare de mare putere vor forma pe cer steagul României, iar focurile de artificii vor fi lansate pe acorduri celebre ca Dunărea Albastră şi Rapsodia Română. Seara se va încheia cu spectacolele susţinute de Anda Adam şi Vama.
În acest an, manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale sunt susţinute de Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, ambele instituţii alocând fiecare circa 200.000 de lei. În acest an Guvernul a alocat pentru manifestările de la Alba Iulia, potrivit prefectului de Alba Gheorghe Feneşer, doar 15.000 de lei, deşi autorităţile judeţene au solicitat 150.000 de lei.