Cu acest prilej, au fost evidenţiate avantajele strategice de care România dispune, ca ţară membră a Uniunii Europene cu cel mai mare port la Marea Neagră, inclusă în coridorul european 7 de transport fluvial – canalul Dunăre-Main-Rhin şi rută de tranzit pentru ţările europene fără ieşire la mare sau ocean.
‘România are nevoie de investiţii în sectoarele care ţin de producţia de energie. Trebuie dezvoltată, în special, infrastructura coridoarelor de distribuţie a energiei electrice. Investiţii suplimentare sunt necesare şi pentru infrastructura de transport auto, feroviar şi fluvial. Pe de altă parte, agricultura are un potenţial uriaş, având în vedere că dispunem de mai bine de trei milioane de hectare de teren agricol neutilizat. Atragerea fondurilor de dezvoltare oferite de Uniunea Europeană, precum şi a celor oferite de Norvegia, sunt esenţiale pentru creşterea economică a României’, a spus Mihai Daraban.
La 31 decembrie 2013, erau înregistrate în România 329 de societăţi cu capital norvegian de aproximativ 73 milioane de euro, ocupând locul 31 în topul investitorilor străini din România.
De asemenea, valoarea schimburilor comerciale a fost de 742,99 de milioane de euro, în creştere cu 40,23% faţă de 31 decembrie 2012. Prin urmare, soldul balanţei comerciale este pozitiv pentru România, respectiv plus 448,47 milioane euro.