Reprezentanţii statului în AGA ale companiilor de stat nu vor fi remuneraţi suplimentar

Reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) ale companiilor de stat nu vor fi remuneraţi suplimentar, potrivit unui memorandum adoptat, miercuri, de Guvern, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 06 iul. 2016, 15:11
Reprezentanţii statului în AGA ale companiilor de stat nu vor fi remuneraţi suplimentar

‘E o hotărâre a acestui Guvern ca membrii AGA să nu fie remuneraţi suplimentar şi va veni Ministerul de Finanţe cu o Hotărâre de Guvern, în luna septembrie, pentru a pune în aplicare acest memorandum adoptat azi. Memorandumul s-a adoptat şi Ministerul de Finanţe va veni în luna septembrie, la mijlocul lunii septembrie, cu o Hotărâre de Guvern pe această temă, care să fie clară’, a spus Iolu.

În mod concret, Guvernul a aprobat miercuri un memorandum prin care activitatea acţionarilor în AGA ale operatorilor economici, la care statul deţine direct sau indirect o participaţie majoritară, va fi considerată sarcină de serviciu pentru angajaţii acţionarului şi nu va fi remunerată, se arată într-un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

‘Până în septembrie 2016, Ministerul Finanţelor Publice împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri vor propune spre aprobare Guvernului actul normativ care va constitui baza legală pentru măsurile dispuse prin memorandumul de astăzi’, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, decizia a fost luată în vederea uniformizării practicii la nivelul tuturor companiilor aflate direct sau indirect în subordinea statului, după ce, în februarie 2016, prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri s-a stabilit că mandatul acordat reprezentanţilor MECRMA în AGA ale societăţilor aflate în coordonarea ministerului de resort este cu titlu gratuit.

‘Potrivit legislaţiei în vigoare, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acţionarilor remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe şedinţă, şi pentru mai mult de o şedinţă într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate (OUG nr. 26/2013, art.14 alin (1))’, se mai arată în comunicatul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor a împrumutat marţi 500 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat marţi 500 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, marţi, 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a......
Deficit bugetar de 6,19% din PIB la 10 luni. Suma totală depășit 100 de miliarde de lei
Deficit bugetar de 6,19% din PIB la 10 luni. Suma totală depășit 100 de miliarde de lei
Deficitul bugetar a depășit 100 de miliarde de lei și a urcat la 6,19% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele ...
Soldul creditelor ipotecare a crescut de patru ori în ultimii 16 ani. Ponderea acestora în PIB în  este estimată la 6,7% comparativ cu media europeană de 40%
Soldul creditelor ipotecare a crescut de patru ori în ultimii 16 ani. Ponderea acestora în PIB în este estimată la 6,7% ...
În 16 ani, soldul creditelor ipotecare a crescut de la 5,7 miliarde de euro la 21,7 miliarde de euro. 88% dintre creditele ...
Rusia: Ucraina este un stat eşuat, iar Republica Moldova merge pe aceeaşi cale
Rusia: Ucraina este un stat eşuat, iar Republica Moldova merge pe aceeaşi cale
Ucraina, "un stat eşuat", s-a lăsat sedusă de integrarea europeană şi a devenit principala unealtă a SUA împotriva ...