Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte: Încă 900 de români au solicitat repatrierea. Sunt asistați, sunt în siguranță și vor ajunge cu bine acasă

09 10. 2023
Teofil Anăstăsoaie

„Iniţial, sâmbătă, am ştiut de un număr de 800 de persoane (pelerini care ar fi fost în grupurile din Israel), dar, ulterior, numărul a fost updatat şi ne-am trezit astăzi (luni – n.r.) că mai sunt încă 900 de cereri, 900 de persoane care, în grupuri de pelerini sau individual, se află aici în Ţara Sfântă. Situaţia este în permanentă schimbare şi sperăm să se găsească soluţii pentru toţi. Nu vor putea, probabil, să îi pună pe toţi la aeronavele din seara aceasta, dar, în funcţie de răspunsul pe care îl vor primi de la Ministerul Afacerilor Externe, probabil mâine cel târziu sau într-o zi – două să reuşim să facem astfel încât toţi pelerinii să ajungă înapoi către casă”, a informat arhimandritul.

Anăstăsoaie a arătat că împreună cu Ambasada României în Israel sunt organizate mai multe zboruri.

„Au fost şi ieri şi alaltăieri şi în seara aceasta. Ei trebuie să se înscrie pentru aceste repatrieri. În cazul grupurilor care sunt aici prin agenţiile bisericeşti, liderul grupului trebuie să transmită informaţiile referitoare la numărul de persoane cu care este, să facă înscrierea pe un site special pe care îl primesc de la ambasadă şi abia apoi primesc confirmarea de zbor, pentru a putea pleca spre aeroport. Mulţi dintre ei, dacă nu primesc această confirmare, rămân în locaţiile unde sunt cazaţi. Majoritatea sunt însă în Bethleem sau în Ierihon. De aceea, ca să treacă în zona israeliană, trebuie să traverseze checkpoint-urile, foarte dificil de traversat din cauza unor controale mai speciale. Aşadar, sunt timpi în plus pe care trebuie să îi ia în calcul cei care merg spre aeroport”, a precizat arhimandritul.

El a mai spus că „nu au fost incidente majore cu pelerinii”.

„În afară de spaima de care au fost cuprinşi când au auzit sirenele, care au sunat şi astăzi în Ierusalim, au fost supuşi la anumite controale amănunţite, la punctele de trecere, dar în alte incidente nu au fost implicaţi, ceea ce nici nu ne dorim în aceste atacuri armate. În Galileea, de dimineaţă, s-a dat un comunicat din partea autorităţilor, recomandându-se evitarea vizitării zonelor de acolo. În zonă sunt foarte multe puncte religioase de vizitare, deci grupurile de pelerini vor rămâne blocate în hoteluri, nu vor putea să meargă să viziteze, pentru că este alertă ridicată şi în nord”, a spus părintele Anăstăsoaie.

Arhimandritul a dezvăluit că pelerinii „au rămas mai multe ore la biserica din Ierusalim, până au trecut alarmele”.

„Le-am oferit tot ce am avut: hrană, apă şi în primul rând vorbă bună ca să nu se teamă. Au fost puţin surprinşi de modul în care se desfăşoară aici acţiunile, în Orient. În primul rând, militarizarea e foarte mare. Sunt foarte multe puncte de control, Armata este pe toate străzile şi, împreună cu Poliţia, încearcă să verifice maşinile, tot ceea ce trece, ca să nu fie cumva probleme cu ‘infiltraţii’. Şi atunci unii dintre pelerini au fost puţin speriaţi, alţii au suferit atacuri de panică, dar i-am stabilizat până la urmă şi la biserică au găsit linişte. Am făcut împreună rugăciuni, le-am spus un cuvânt bun, astfel încât să aibă încredinţarea că deasupra noastră este Dumnezeu şi, dacă au venit în Ţara Sfântă ca să se roage aici, le va purta de grijă, să se întoarcă cu bine la casele lor”, a afirmat Teofil Anastăsoaie.

Ierarhul a mai arătat că membrii Reprezentanţei Patriarhiei Române la Ierusalim „sunt bine”, beneficiind de un adăpost „omologat pentru astfel de situaţii”, la subsolul bisericii.

„Atunci când sună alarma, trebuie să ne adăpostim acolo. Am folosit acest adăpost. Ne-a fost de folos, dar nu s-a întâmplat să cadă rachete în Ierusalim. Au fost mai multe de dimineaţă, dar au fost interceptate de scutul Iron Dome, care este binecunoscut şi îşi face foarte bine datoria. Mai avem un aşezământ, o biserică, în Ierihon, oraşul dinspre Marea Moartă, aflat în teritoriile palestiniene, unde lucrurile sunt în ordine. Au fost câteva grupuri de pelerini care au rămas blocate pentru câteva ore, în zilele anterioare. Astăzi, pelerinilor li s-a interzis accesul spre aceste zone. Suntem bine. Personalul care deserveşte bisericile din Ierusalim şi din Ierihon (şapte în Ierusalim şi patru în Ierihon) este bine, în contact cu autorităţile noastre de la ambasadă şi cu cele locale, ca să încercăm să îi ajutăm pe cei care au nevoie de noi şi dacă sunt situaţii foarte grave să reacţionăm”, a mai arătat părintele Teofil Anastăsoaie.

El a transmis un mesaj de încurajare pentru familiile pelerinilor din România.

„Să îi aştepte cu inimă bună şi cu credinţă. Se vor întoarce cu bine. Toţi cei care au ajuns în Ţara Sfântă sunt în drum spre casă şi sunt asistaţi, sunt în siguranţă şi vor ajunge cu bine acasă. Iar cei care aveau programate zboruri sau pelerinaje către Israel să aibă răbdare să le reprogrameze. Cel puţin cred că o săptămână sau două, până când se va stabiliza situaţia, nimeni nu poate să îşi asume acest risc de a călători într-o zonă de conflict cum este Israelul”, a încheiat reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Teofil Anăstăsoaie.

Citește și:

Sursa foto: Jerusalem.ro