Un studiu va analiza posibilitatea interconectării prin intermediul a trei proiecte cu staţii ‘Back-to-Back’: pe linia existentă de înaltă tensiune Isaccea – Vulcăneşti, precum şi pe două linii noi de înaltă tensiune România – Ungheni – Străşeni şi Bălţi – Suceava.
‘Pentru implementarea acestui contract, cu o durată de 12 luni, partenerii europeni ne vor oferi un grant în valoare de peste 1,1 milioane de euro. Potrivit prevederilor contractului, prima etapă a studiului de fezabilitate urmează a fi finalizată până la 30 iunie 2016’, a precizat ministrul moldovean adjunct al economiei, Valeriu Triboi, într-un comunicat de presă.
Ghenadi Dimov, directorul general al ‘Moldelectrica’, a specificat că, în cadrul proiectului, este prevăzută realizarea unui studiu având ca obiectiv estimarea modului de funcţionare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova în condiţiile importului de energic electrică din România.
De asemenea, se va analiza impactul capacităţii de energie importate prin cele trei puncte de export din România, condiţiile de sistem în punctele de amplasare a unor staţii ‘Back to back’, precum şi alegerea tipurilor de instalaţii ”Back to back’.
În conformitate cu studiile de fezabilitate detaliate, care vor fi prezentate de ISPE, vor fi pregătite planurile de procurare de echipamente şi materiale conforme cu politica şi regulile de procurare BERD/ BEI, precum şi planuri de implementare a proiectelor.