Republica Moldova are sub trei milioane de locuitori, dintre care 7% s-au declarat români

Populaţia Republicii Moldovei este de sub trei milioane de locuitori, arată datele recensământului din 2014, prezentate vineri de Biroul Naţional de Statistică (BNS) de la Chişinău, la trei ani de la efectuarea acestuia, relatează IPN, Radio Chişinău, Deschide.md şi Jurnal.md
Economica.net - vin, 31 mart. 2017, 09:27
Republica Moldova are sub trei milioane de locuitori, dintre care 7% s-au declarat români

Astfel, 75,1% din cei chestionaţi s-au declarat moldoveni, în timp ce români – 7,0%, iar ucraineni – 6,6 %, conform IPN.

Potrivit datelor recensământului din 2014, numărul actual al populaţiei estimate este de 2.998.235 de persoane, deşi au fost recenzate 2.804.801 de persoane. Spre comparaţie, în 2005, Republica Moldova avea o populaţie de 3.383.332 de locuitori, conform Deschide.md.

Populaţia recenzată a fost de 91%, a anunţat Vitalie Valcov, conform Deschide.md, şi de 98%, conform IPN.

Directorul BNS, Vitalie Vâlcov, a menţionat în acest context că ponderea femeilor este mai mare decât cea a bărbaţilor, 51,8% faţă de 48,2%. La Bălţi (nord), 85 de bărbaţi revin la 100 de femei, în timp ce la Comrat (sud) cifrele sunt de 101 bărbaţi la 100 de femei.

Vârsta medie pe ţară este de 37,6 ani. Femeile au, în medie, 39,2 ani, iar bărbaţii – 35,8 ani.

În ceea ce priveşte limba vorbită: circa 23,2% dintre cei recenzaţi au declarat că vorbesc româna, iar 52,7 % – limba moldovenească.

Numărul raioanelor cu populaţie sub 50.000 a scăzut la şase, comparativ cu nouă în 2004. Raionul cu cea mai mica populaţie continuă să fie Basarabeasca. 18 oraşe au între 10.000 şi 20.000 de locuitori, în timp ce în 2004 erau 22 de astfel de oraşe.

Directorul BNS a explicat întârzierea cu care instituţia pe care o conduce a prezentat rezultatele recensământului prin numărul insuficient de lucrători pentru colectarea şi prelucrarea datele, dar şi prin faptul că aceste date nu au fost întotdeauna exacte, mai ales cele provenind din centrele urbane. Cheltuielile totale pentru recensământ au fost de 86 de milioane de lei.

Potrivit Jurnal.md, Procuratura Generală de la Chişinău a deschis un dosar penal în iunie 2016 pentru delapidarea fondurilor alocate Biroului Naţional de Statistică pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor.

Prelucrarea datelor colectate în 2014 s-a reluat în 2016 după ce premierul Pavel Filip a dispus urgentarea procesării datelor.

Recensământul general al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în perioada 12-25 mai 2014, iar următorul recensământ al populaţiei va avea loc în anul 2021, conform presei de peste Prut.

Te-ar mai putea interesa și
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului Comerțului care a fost lansat în august. Dacă în luna......
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții ...
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea ...