Sursa citată aminteşte că, după ultima rundă de negocieri care s-a desfăşurat luni seară, liderii PLDM şi PD, Vlad Filat şi Marian Lupu, au vorbit deschis despre necesitatea iniţierii unor negocieri cu Partidul Comuniştilor, întrucât ar exista anumite solicitări din partea liberalilor ce nu pot fi acceptate.
Partidul Comuniştilor, care şi-a afirmat în repetate rânduri disponibilitatea de a participa la negocieri, a acceptat invitaţia celor două formaţiuni proeuropene şi, potrivit secretarului executiv al PCRM, Artur Reşetnicov, prima întâlnire va avea loc chiar marţi. Reşetnicov a precizat că, în cadrul discuţiilor, PCRM nu va înainta anumite condiţii, ci doar îşi va expune viziunile sale cu privire la anumite subiecte. ”PCRM nu va începe dialogul cu PLDM şi PDM cu partajarea sau cu solicitarea de funcţii. PCRM este pregătit pentru dialog, pentru formarea cât mai urgentă a guvernării”, a mai declarat reprezentantul comunist.
Premierul în exerciţiu Iurie Leancă se pronunţa la sfârşitul lunii decembrie pentru o colaborare între formaţiunile proeuropene şi Partidul Comuniştilor, formaţiune care dispune de 21 de mandate în noul parlament rezultat în urma alegerilor de la 30 noiembrie. ‘Partidul Comuniştilor a devenit mai puţin radical prin faptul că a eliminat din rândurile sale tot felul de elemente extremiste’, argumenta Iurie Leancă. ‘Am înţeles că ei (comuniştii) sunt pentru cursul european, deci putem găsi formule, putem găsi obiective de colaborare pentru a avea o conlucrare parlamentară’, adăuga el.
Potrivit unor analişti de la Chişinău, citaţi de Radio Chişinău, o eventuală coaliţie dintre PLDM, PD şi PCRM ar deveni necesară în cazul în care nu se va ajunge la un compromis cu PL, dar ei atrag atenţia că o astfel de alianţă ar putea să scadă şi mai mult încrederea populaţiei în partidele care se declară proeuropene.
Conform aceloraşi analişti, o coaliţie cu comuniştii ar putea fi acceptată şi de Uniunea Europeană, care aşteaptă o guvernare stabilă în Republica Moldova după scrutinul de la 30 noiembrie.