Republica Moldova: Democraţii, gata să se coalizeze cu comuniştii

Partidul Democrat (PD) a avut marţi consultări cu Partidul Comuniştilor (PCRM), formaţiunea condusă de Marian Lupu afirmând că nu mai este dispusă să aştepte până când liberal-democraţii fostului premier Valeriu Streleţ vor decide să participe sau nu la negocierile pentru constituirea unei noi alianţe de guvernare, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 03 nov. 2015, 16:40
Republica Moldova: Democraţii, gata să se coalizeze cu comuniştii

În urma consultărilor, vicepreşedintele PD, Andrian Candu, şef al legislativului de la Chişinău, a declarat că formaţiunea sa va fi gata să se coalizeze inclusiv cu Partidul Comuniştilor dacă aceasta va aduce stabilitate Republicii Moldova şi va asigura apropierea de UE.

Potrivit lui Andrian Candu, citat de Radio Chişinău, în cadrul discuţiilor de marţi, PCRM s-a arătat o formaţiune care împărtăşeşte ideea continuării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

El a precizat că, deocamdată, discuţiile cu comuniştii nu au vizat participarea acestora la guvernare, ci doar situaţia din Republica Moldova şi viitoarele alegeri pentru preşedintele ţării, preconizate pentru primăvara anului 2016.

”Nu am negociat o anumită guvernare şi nu am discutat despre actul guvernării împreună cu PCRM. Ei s-au arătat dispuşi încă de la începutul anului să pună umărul pentru o stabilitate politică şi, într-adevăr, au viziuni europene şi doresc să facă totul pentru ca Republica Moldova să avanseze în procesul de integrare europeană”, a afirmat Andrian Candu.

La rândul său, deputatul Artur Reşetnicov, reprezentantul comuniştilor la consultări, a declarat, conform aceleiaşi surse, că discuţiile cu democraţii au fost un prim pas şi că ar fi prematur pentru a se vorbi de o nouă formulă de guvernare. El a ezitat să precizeze dacă PCRM va vota un guvern de orientare proeuropeană, menţionând doar că formaţiunea sa împărtăşeşte valorile europene.

De amintit că guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost demis joia trecută, în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de socialişti şi de comunişti şi susţinute de Partidul Democrat, formaţiune la putere împreună cu Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat, într-un moment în care tensiunile din alianţa proeuropeană fuseseră amplificate de arestarea fostului premier liberal-democrat Vlad Filat.

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...