Republica Moldova face eforturi pentru a gestiona valul de cereri de cetăţenie depuse de ruşi
”Ca urmare a valului de cereri pentru cetăţenia moldovenească, agenţia îi solicită guvernului să extindă la şase luni durata limita pentru examinarea cererilor”, comparativ cu 20 de zile în prezent, a explicat agenţia guvernamentală de la Chişinău care, printre altele, se ocupă de cetăţenie şi emiterea de paşapoarte.
”Situaţia geopolitică din regiune creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o creştere a numărului de persoane care caută să obţină cetăţenia moldovenească”, a adăugat instituţia citată.
Aceasta a menţionat că 70% din solicitanţi sunt cetăţeni ruşi şi 20% cetăţeni ucraineni, fără a furniza date specifice privind numărul absolut al celor care caută să obţină cetăţenia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.
Guvernul pro-european de la Chişinău a denunţat invazia rusă în Ucraina, începută în februarie 2022. Fragmente din rachete ruseşti care din câte se pare vizau Ucraina au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.
Populaţia Moldovei din perioada sovietică, de 4,3 milioane persoane, a scăzut la circa 2,5 milioane – fără a lua în calcul populaţia de enclava Transnistria, condusă de separatiştii pro-ruşi – în contextul în care aproximativ 1 milion de cetăţeni au părăsit ţara în căutarea unei vieţi mai bune.
Moldova post-sovietică a dezvoltat relaţii strânse cu România, stat membru al Uniunii Europene, pe baza istoriei şi a limbii române comune.
În plus, cetăţenii moldoveni care pot face dovada că strămoşii lor au trăit pe teritoriul României Mari înainte ca parte a acesteia să fie inclusă de Uniunea Sovietică în 1940 sunt eligibili să solicite cetăţenia română şi astfel cetăţenia UE, adaugă agenţia de presă britanică.