Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi

Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), citat de PV Magazine.
Mihai Nicuţ - Dum, 05 ian. 2025, 12:55
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi

Fotovoltaicul prinde teren peste Prut

Capacitatea centralelor electrice fotovoltaice a Republicii Moldova a ajuns la 344 MW la sfârșitul lunii septembrie 2024, potrivit cifrelor de la CNED, instituție publică de la Chișinău. Cifra este aproape dublă față de totalul de 162 MW instalați până la sfârșitul anului 2023.

CNED a anunțat că 119 MW de energie solară au fost instalați în cadrul unui mecanism de sprijin cu tarif fix, în timp ce alți 84,5 MW de energie fotovoltaică au fost instalați fără niciun mecanism de sprijin, energia electrică fiind comercializată pe piața liberă.

fotovoltaic

Prosumatorii sunt responsabili pentru instalarea unui total de 138 MW din capacitatea fotocoltaică din Moldova, dintre care 23 MW au fost instalați în cadrul unui mecanism de facturare netă. Mecanismul a intrat în vigoare la începutul anului 2024 pentru a înlocui un sistem de contorizare netă în urma căruia a rezultat un total de 115 MW instalați.

Capacitatea totală instalată de energie regenerabilă a Moldovei – care cuprinde energie fotovoltaică, eoliană, biogaz și hidro – a ajuns la 521 MW după primele nouă luni ale anului trecut, de 11 ori mai mult decât totalul combinat de la nivelul anului 2019.

În luna august a anului 2024, Ministerul Energiei a lansat prima licitație de energie regenerabilă din țară, în baza unui mecanism de contracte pentru diferență, care urmărește instalarea a 60 MW de energie solară și 105 MW de energie eoliană.

Investitorii câștigători vor obține garanția unui preț pentru energia generată pe perioade de 15 ani, cu un preț plafon de 1,67 MDL (0,095 $)/kWh pentru energia solară și de 1,5 MDL/kWh pentru energia eoliană. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 31 martie 2025.

Licitația  a survenit după lansarea unui nou proces de licențiere pentru centralele electrice de peste 20 MW, menit să eficientizeze și să facă mai transparent procesul de elaborare a documentației de construcție și punere în funcțiune.

Moldova și-a stabilit ca țintă o pondere de 30% a energiei regenerabile în mixul său energetic până în 2030, față de 10%, cât avea la sfârșitul anului 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova, au anunţat luni regimul de la Tiraspol,......
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel Gyenes s-a clasat pe locul 34
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel ...
Australianul Daniel Sanders (Red Bull KTM) continuă să domine Raliul Dakar 2025 la clasa moto, cu o nouă victorie obţinută ...