Republica Moldova – BERD şi Norvegia oferă o finanţare de 199 milioane euro pentru achiziţiile de gaze
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, noul pachet aduce la 500 milioane euro finanţarea totală a BERD către ţară pentru achiziţiile de gaze de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, protejând securitatea energetică a Republicii Moldova.
Împrumutul şi grantul pentru Republica Moldova urmează a fi acordate comerciantului de energie de stat Energocom S.A. pentru a achiziţiona gaz pe hub-urile Uniunii Europene. Elementul de împrumut a fost semnat marţi de către Mark Bowman, Vicepreşedintele BERD pentru Politici şi Parteneriate, în cadrul celei de-a patra Platforme de Sprijin pentru Moldova şi Victor Parlicov, Ministrul Energiei al Republicii Moldova.
Un fond de credit reînnoibil iniţial în valoare de 300 de milioane de euro în 2022 a permis Republicii Moldova să-şi diversifice aprovizionarea cu gaz, satisfăcând aproximativ 20% din cerere iarna trecută, cu aprovizionarea din Uniunea Europeană, în creştere de la mai puţin de 5% în 2021. Importurile de gaz ale Republicii Moldova provin în mod tradiţional de la compania rusă Gazprom, cu care are un contract care expiră în 2026, dar care sunt vulnerabile în raport cu eventualele întreruperi ca urmare a războiului împotriva Ucrainei.
Creşterea finanţării BERD va facilita aducerea ponderii gazelor naturale din Europa până la cel puţin 75% din achiziţiile din iarna viitoare.
Gazul natural reprezintă puţin sub o treime din mixul de consum energetic al Moldovei, iar 70% din gazul ţării este utilizat în încălzirea centralizată pentru cei 2,7 milioane de cetăţeni ai ţării şi aproximativ 100.000 de refugiaţi ucraineni care şi-au stabilit reşedinţa permanentă acolo de la invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022. Scopul este de a asigura furnizarea neîntreruptă de gaz în Moldova şi de a proteja nevoile de bază şi mijloacele de trai economice ale locuitorilor.
Preţurile la gaze au atins un nivel record în ultimul an, determinând o criză energetică exacerbată de război. Împrumutul iniţial, acordat în Cadrul Băncii de Rezilienţă şi Mijloace de trai în valoare de 2 miliarde euro, care sprijină Ucraina şi ţările vecine afectate, a sprijinit nu numai achiziţiile de gaz, ci şi crearea unei rezerve strategice de gaz stocat în România sau Ucraina pentru a evita creşterile sezoniere ale preţurilor şi pentru a îmbunătăţi securitatea energetică.
Progresele recente în implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE şi punerea în funcţiune a unei interconexiuni de gaze între România şi Republica Moldova în 2021, care a fost finanţată de BERD, înseamnă că Republica Moldova are acum mijloacele tehnice necesare pentru a înlocui furnizarea actuală cu furnizarea de la hub-urile UE în caz de întrerupere a aprovizionării.
BERD este un principal investitor instituţional în Republica Moldova şi a investit peste două miliarde euro în ţară prin intermediul a 168 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanţă pentru mai mult de 1.000 de firme din Republica Moldova pentru a le ajuta să îmbunătăţească performanţa şi să crească.