Republica Moldova: Guvernul condus de Maia Sandu a căzut
Căderea guvernului intervine la doar cinci luni de când prim-ministrul pro-occidental Maia Sandu a preluat funcţia promiţând să combată corupţia, scrie Reuters.
Moţiunea de cenzură împotriva guvernului a fost depusă vineri de deputaţii socialişti, parteneri la guvernare, după ce executivul şi-a asumat răspunderea pentru un proiect de modificare a Legii Procuraturii.
Potrivit legislaţiei, era nevoie de cel puţin 51 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie aprobată şi în consecinţă să fie demis guvernul.
Moţiunea, dezbătută în plen în prezenţa premierului, a fost susţinută de parlamentarii din Partidul Socialiştilor (PSRM) şi de cei ai Partidului Democrat (PDM). La şedinţă au fost prezenţi 93 de deputaţi, în faţa cărora Maia Sandu a prezentat realizările şi obiectivele guvernului său, după care a urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri.
În timpul discursului său, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are nevoie de justiţie, de o procuratură eficiente, iar funcţionarii corupţi trebuie demişi şi arestaţi. „Reforma justiţiei e piatra de temelie a Guvernului ACUM. Ne dorim o justiţie adevărată, ne dorim ca cei care au furat miliardul sa ajungă la închisoare”, a spus ea.
După discurs şi sesiunea de întrebări-răspunsuri, au urmat luări de cuvânt ale parlamentarilor. Reprezentantul Partidului „Şor”, Denis Ulianov, a anunţat că formaţiunea sa se va abţine de la votarea moţiunii împotriva guvernului, exprimându-şi speranţa în organizarea cât mai curând a unor alegeri anticipate.
La rândul său, Pavel Filip a anunţat că Partidul Democrat va susţine moţiunea.
Cele doua componente ale Blocului ACUM – Platforma DA şi Partidul Acţiune şi Solidaritate – au organizat în faţa clădirii Parlamentului o acţiune de susţinere a guvernului Sandu, numită ‘Apărăm Guvernul Maia Sandu! Apărăm justiţia!’. După ce a fost anunţat rezultatul votului, protestatarii au început să strige „Jos hoţii”, iar parlamentarii Blocului ACUM au ieşit în faţa mulţimii.
„Nişte hoţi în Parlament s-au speriat de reformă. Au vorbit frumos că vor reforma justiţiei. Atunci când au înţeles că lichidăm schemele de corupţie, atunci când au înţeles că acţiunile noastre îi vor lovi peste buzunar, s-au speriat. Ei nu au vrut reforma justiţiei şi au stat la discuţie cu judecători corupţi. Noi am ştiut că va fi greu şi că nu putem conta pe sprijinul lor. (…) Acum e important să nu ne pierdem încrederea. Am reuşit sa-l dăm jos pe Palhotniuc fără televiziuni şi bani. Aşa vom reuşi în continuare. Ştiu că aţi obosit de luptă, dar doar noi putem să ne eliberăm’, a spus Maia Sandu în faţa protestatarilor.
În primele sale declaraţii făcute pentru presă după demiterea guvernului său, Maia Sandu a afirmat că a sperat „că se vor găsi şi deputaţi responsabili’, însă votul „nu a fost o surpriză’ pentru ea. „Am văzut că tuturor le-a fost frică de reforma justiţiei. Acum să-şi asume responsabilitatea cei care au votat aceasta demisie, nu avem ce să discutam cu cei care au demis acest guvern’, a spus Sandu.
Întrebată de regrete, Maia Sandu a subliniat că şi-ar fi dorit să reuşească mai multe pe reforma justiţiei.
„Noi o să continuăm să muncim pentru oameni, să luptăm şi în stradă, şi pe baricade, şi la guvern dacă ni s-ar fi oferit posibilitatea. Nu ştiu ce se va întâmpla, dar votul de astăzi pare a fi în unison. Ce se va întâmpla depinde de celelalte partide. Nu am de unde să ştiu cine va fi următorul premier’, a conchis Sandu.
Potrivit Reuters, legea prevede ca în 90 de zile să se încerce formarea unui nou guvern. Dacă nu se reuşeşte acest lucru, atunci următorul pas îl reprezintă convocarea de alegeri parlamentare.
Pe parcursul celor 28 de ani de independenţă ai Republicii Moldova, trei guverne au că?zut în urma votului de neîncredere – cele conduse de Ion Sturza, Vlad Filat şi Valeriu Streleţ, aminteşte Moldpres.
UE: Necesitatea reformelor din Republica Moldova nu a dispărut odată cu demiterea guvernului
Necesitatea reformelor din Republica Moldova nu a dispărut odată cu destituirea guvernului de la Chişinău şi relaţia cu această ţară se va baza în continuare pe respectarea statului de drept şi a standardelor democratice, a declarat marţi Uniunea Europeană, după ce executivul condus de Maia Sandu a fost demis printr-o moţiune de cenzură.
”Coaliţia începuse o serie de iniţiative pentru a respecta angajamentele-cheie făcute începând din iunie, mai ales cu privire la combaterea corupţiei, la independenţa justiţiei şi la anchetarea fraudei bancare. Necesitatea unor asemenea reforme nu a dispărut odată cu demiterea guvernului. Parteneriatul Uniunii Europene va rămâne concentrat pe furnizarea de beneficii tangibile pentru cetăţenii moldoveni. În acest spirit, UE este angajată să lucreze cu aceia din Republica Moldova care susţin procesul de reformă aflat în centrul Acordului de Asociere, în particular cu privire la combaterea corupţiei şi la interesele legitime indiferent de afilierea politică, la asigurarea independenţei sistemului judiciar şi la depolitizarea instituţiilor de stat. Vom continua să ne bazăm relaţia cu Republica Moldova pe principiul condiţionalităţii şi pe respectarea statului de drept şi a standardelor democratice”, relevă o declaraţie difuzată de Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.