Republica Moldova: Guvernul premierului desemnat Chiril Gaburici, supus votului în parlament
Pentru învestirea noului guvern sunt necesare voturile a cel puţin 51 de deputaţi. Dacă şi a doua încercare va eşua, atunci parlamentul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate, scrie Jurnal.md.
În urma consultărilor cu Chiril Gaburici, liderul comunist, Vladimir Voronin, a evitat să declare clar dacă facţiunea sa va vota sau nu un guvern minoritar, subliniind că are doar cuvinte de laudă despre noul candidat desemnat pentru funcţia de premier, scrie Agerpres.
Partidul Liberal, proeuropean, a reiterat că nu va vota un guvern din care nu face parte, insistând asupra renegocierii majorităţii în parlament.
Totodată, socialiştii au declarat în urma consultărilor cu Nicolae Timofti că nu vor susţine guvernul Gaburici. Liderul Partidului Socialist, Igor Dodon, a menţionat că în situaţia în care executivul va fi totuşi învestit, acesta va cădea în maximum două luni.
La 12 februarie, guvernul propus de premierul în exerciţiu Iurie Leancă, desemnat să formeze noul guvern de către preşedintele Nicolae Timofti, la iniţiativa coaliţiei minoritare (formate din PLDM şi Partidul Democrat – PD), a obţinut voturile a numai 42 de deputaţi.