Republica Moldova: Organizatorii protestelor de la Chişinău pierd din credibilitate – analist politic
”Platforma civică ar fi obţinut mult mai mult dacă ar fi clasificat revendicările după prioritate. Trebuia să le ia pe toate pe rând. Trebuiau să înceapă mai întâi cu demisiile unor şefi de instituţii, apoi să ceară demisiile din funcţiile cheie ale statului. Dar ei au cerut totul odată, demisii în lanţ. Aşa ceva este imposibil, iar conducerea statului nici nu-i ia în serios”, a argumentat Oazu Nantoi, care este şi unul din fondatorii platformei, pe care a părăsit-o însă pentru a adera la formaţiunea fostului premier Iurie Leancă (Partidul Popular European din Moldova).
Politologul consideră că nici alegerile anticipate nu pot să aibă loc acum. ”Îi admir pe aceşti oameni revoltaţi. Principala lor revendicare este desfăşurarea de alegeri anticipate. Dar acest lucru este imposibil. Constituţia nu permite. Să admitem că vor fi acum anticipate. Lucrurile nu se vor schimba. Republica Moldova va rămâne acelaşi stat captiv, afectat de corupţie. Cred că cei din platformă ar trebui să profite de timpul rămas şi să se pregătească de următorul scrutin”, a adăugat analistul de la Chişinău.
Oazu Nantoi a ţinut să precizeze că societatea are nevoie de alternativă politică, însă anticipatele nu pot avea loc fără ca instituţiile statului să fie curăţate de corupţi.
Organizatorii protestelor de la Chişinău au fost vizaţi în ultimele zile de o serie de critici, mai multe organizaţii neguvernamentale, membre ale ‘Mişcării patriotice unioniste’, acuzându-i joi de manipulare şi interese de grup, acuzaţii respinse de liderii platformei civice ‘Demnitate şi Adevăr’.