Republica Moldova: Percheziţii în parlament în dosarul „Furtul secolului”

Procurorii anticorupţie şi cei din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova au efectuat miercuri percheziţii la parlament, ridicând mai multe documente în cadrul investigaţiei deschise în dosarul privind dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, ceea ce în mass-media locală a fost numit 'Furtul Secolului'.
Economica.net - joi, 28 mai 2015, 08:22
Republica Moldova: Percheziţii în parlament în dosarul

Potrivit Deutsche Welle, procurorul anticorupţie, Eduard Harunjen, a declarat că urmează să fie audiate mai multe persoane, inclusiv deputaţi. ”Ancheta va viza tot cercul de persoane implicate. Acum suntem la etapa de analiză a documentelor”, a precizat Harunjen, adăugând că vor avea loc percheziţii şi la alte instituţii, scrie Agerpres.

Descinderea procurorilor la parlament a avut loc după anunţul făcut săptămâna aceasta de procurorul general, Corneliu Gurin, privind extinderea investigaţiilor în cazul banilor furaţi din sistemul bancar. ”Am dispus prin ordonanţă proprie pornirea urmăririi penale privind faptele de îndeplinire sau neîndeplinire a obligaţiilor de către persoanele publice. Mai exact urmează a fi investigate aspectele legate de gestionarea prejudiciabilă a proprietăţii de stat, pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii, neintervenţia asupra redresării situaţiei. Urmează să stabilim dacă acţiunile sau inacţiunile instituţiilor statului au favorizat devalizarea Băncii de Economii”, a afirmat Gurin.

Acţiunea procurorilor a intervenit la numai o zi după ce un grup de peste 10 ambasadori europeni, între care cei ai României, Franţei, Marii Britanii, Italiei, precum şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au efectuat o vizită inopinată la Centrul Naţional Anticorupţie. Aceştia i-au transmis şefului CNA, Viorel Chetraru, că UE şi SUA urmăresc foarte atent dosarele în cauză şi că aşteaptă soluţii în privinţa acestora.

Deutsche Welle mai scrie că deputaţii liberali au contestat miercuri la Curtea Constituţională hotărârile secretizate ale guvernului prin care executivul a garantat credite de zeci de miliarde de lei moldoveneşti oferite de Banca Naţională a Moldovei ‘pentru salvarea’ Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, credite care, dacă nu vor fi rambursate până la sfârşitul anului, vor fi transformate în datorie publică internă.

Premierul Chiril Gaburici a declarat marţi, după şedinţa de guvern, că întreţinerea celor trei bănci devalizate costă lunar statul 30 milioane de lei şi a pledat pentru lichidarea lor.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...